Начало Новини Актуално Васил Банов получи Златната липа за цялостен принос в киното

Васил Банов получи Златната липа за цялостен принос в киното

Актуално
Златна липа 2018Шестото издание на кинофестивала за ново европейско кино Златната липа бе официално открито с емоционална церемония в залата на Оперния театър на Стара Загора. Стотици старозагорци и гости на града, специално пътували за фестивала, аплодираха преминаването по червения килим на любимите кинозвезди на България – носителите на Златна липа за цялостен принос в киното Васил Михайлов, Гинка Станчева и Мария Статулова, както и Емилия Радева, Теодора Духовникова, Койна Русева, Владо Пенев, Любен Чаталов, Мартина Вачкова и много други. Тук бяха директорът на Националния филмов център Жана Караиванова, главният редактор на списание Кино Людмила Дякова, режисьорът Станимир Трифонов. По червения килим дефилира и международното жури на фестивала, водено от българския режисьор и сценарист Юрий Дачев с членове - холивудската и италианска звезда Пиеро Назария, английският кинорежисьор и сценарист Гарет Джоунс, руската кинозвезда Анна Шерлинг и македонският режисьор и писател Горан Тренчовски.В присъствието на областния управител Гергана Микова и зам.- кметът Иванка Сотирова Старозагорският Митрополит Киприан отслужи тържествен водосвет за здравето на създателите и почитателите на Златната липа.
В залата на Старозагорската опера военният биг бенд и ефектен мажоретен състав дадоха старт на фестивала с няколко динамични джазови изпълнения. Церемонията поведе младият актьор Владимир Зомбори. Препълнената зала аплодира създателката на Златната липа и художествен директор на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева, която благодари за подкрепата на староцагорци и на община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров. С поздравителен адрес своята подкрепа и уважение към фестивала изрази министърът на културата Боил Банов. Гости на фестивала бяха националния омбудсман Мая Манолова и съпруга и Ангел Найденов. С емоционално слово Мая Манолова пожела успех и дълъг живот на филмовия фестивал на Стара Загора.

 

1Васил Банов

 

Виртуозните танци, песни и музика на емблематичния детски фолклорен ансамбъл Загорче вдигнаха публиката на крака. Истински сюрприз за феновете на фестивала поднесе актрисата Антоанета Добрева – Нети, която се появи в зашеметяващ червен тоалет и на фона на прожектирани черно-бели и цветни кадри с оркестъра на Старозагорската опера направи впечатляващо изпълнение на арията на Мюзета от операта Бохеми на Джакомо Пучини.
Специалната награда за цялостен принос в киното – статуетка Златна липа, беше връчена на големия български актьор Васил Банов. Кратък филм припомни емблематични негови роли в тв поредицата Капитан Петко Войвода, филмите Подгряване на вчерашния обед, Посоки, Корави старчета, Летовници, Софийска история, Съдията и много други. Васил Банов има близо 100 роли в киното, като в последните години направи запомнящи се образи в телевизионните сериали Седем часа разлика, Откраднат живот и Столичани в повече. Наградата му беше връчена лично от Магдалена Ралчева. Днес в 12 часа Васил Банов по традиция ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където вече цъфтят липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Гинка Станчева.
Филмовата програма на Златната липа 2018 беше открита с прожекция на унгарския игрален филм Кинчем, моя любов, който разказва драматичната истинска история на легендарен състезателен кон, станал известен по света с прозвището унгарското чудо.

 

Васил Банов 1

 

Васил Банов откри своя звезда и засади дръвче в Алеята на липите. Актьорът мъжки прехвърли с лопатата няколко кубика пръст и не като на кино показа на по-младите си колеги как се сади дърво. Правил го е неведнъж в родното си Карлово в младежките си години, заедно с дядо си. Когато садиш дърво, създаваш нещо красиво, но винаги съм смятал, че е добре освен красота, това дърво да дава и плод. Липата дава един от най-красивите и лековити, ухаещи невероятно плодове, каза Васил Банов по време на специалната пресконференция преди засаждането на дръвчето. Актьорът призна, че се е влюбил в аромата на старозагорските липи още през 60-те години, когато е отбивал военната служба в Стара Загора. Васил Банов е старозагорец и чрез една от емблематичните си роли в 13-серийния игрален филм Записки по българските въстания, в която играе образа на Георги Кюмюрев (1885 - 1925) от Стара Загора, съратник на Левски и за кратко кмет на града през 1893 г.

Още новини