Начало Новини Актуално Васил Аргиров: Стара Загора може да печели само от собствения си бизнес

Васил Аргиров: Стара Загора може да печели само от собствения си бизнес

Актуално
Васил Аргиров Багира

Васил Аргиров е собственик на верига магазини Багира. Маркетингът и рекламата на Багира се управляват от сина му Мариян Аргиров, който е на 26 години. Във фирмата работи и по-големият брат Деян Аргиров, който е на 27 години. Той пътува непрекъснато, защото отговаря за търговските обекти на веригата.  Без Мария Аргирова семейният отбор в Багира би бил невъзможен и за нея е отредено специално място, казва съпругът ѝ Васил Аргиров.

- Господа, тази семейна формула не е типична за индустриална верига магазини. С какво Ви помага?

Васил Аргиров: Така е, но това е една много силна формула за успех. Работим всички заедно, свързани сме помежду си, вярваме си безрезервно. Вярно е, че при обичайното съдружие, в което поне единият е и основен инвеститор, може би първите стъпки биха били по-лесни, има повече капитал...
От друга страна нас старозагорци ни помнят и познават още от първото ни магазинче през 1993 г., което беше на 35 кв.м заедно със складовата площ. ИЗРАСТВАХМЕ И СЕ РАЗВИВАХМЕ ПРЕД ОЧИТЕ ИМ ОТКРИТО, ПОСТЕПЕННО Всяка стъпка сме правили пред съгражданите ни и може би това ни дава предимството да ни вярват повече, да ни предпочитат. Поне за подобно нещо говорят резултатите. Пък и аз съм възпитан от спорта - завърших спортно училище с борба, после дълго се състезавах като многобоец. Преди да се заема с частен бизнес, работих като пожарникар. От професията си се научих да рискувам, ако искам да успея. От спорта научих да се боря за победа.

Мариян Аргиров: Има и още нещо. Оказа се, че нашата формула е подходяща за условия на криза, когато трябва да си максимално пластичен, да вземаш бързи решения на мига. Ние цялото семейство сме заедно. ВЛИЗАМЕ В КАБИНЕТА И СЛЕД МИНУТИ СМЕ С РЕШЕНИЕ.
Хипермаркетите нямат подобна възможност за бързи действия и пластичност, няма как да се пренастроят веднага към специфична бизнес ситуация и да реагират, а в криза всички ситуации са такива.

- Нека Ви попитам имате ли и други бизнес похвати, които Ви помагат да преборите конкуренцията, която никак не е малка?

Васил Аргиров: Не само не е малка, бих казал, че в Стара Загора има най- много строителни хипермаркети на глава от населението. Само допреди 6 години бяхме единствено ние и МЕТРО, сега... НЕ ЗНАМ КАКВО ДОКАРА ВСИЧКИ ТЕЗИ ВЕРИГИ В НАШИЯ ГРАД С ОЧАКВАНЕ ЗА ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ Предполагам, че чуждите инвеститори четат предимно статистиките. Виждайки толкова висока средна заплата, си представят веднага възможности за строителство, обновяване на жилищен фонд, индустриално строителство, ремонти. А то не е така. Работещите в енергийния комплекс са хора от 3 области - не са само старозагорци, фактът, че Марица-изток е на наша територия, ни ПОСТАВЯ ВИСОКО В СТАТИСТИКИ И КЛАСАЦИИ но не отговаря на реалното положение на нещата в самия град, който на всичкото отгоре е и с малко жители.

- Имате ли и други печеливши антикризисни стратегии?

Васил Аргиров: Вдигнахме броя на предлаганите артикули на над 50 000. Работим с над 640 фирми доставчици. В нашите магазини човек може да дойде почти за всичко, което му е нужно в работата или за дома. Добра стъпка бе това, че спряхме да продаваме мебели - заемат много място, има твърде много магазини за мебели, пък и се купуват рядко. ОБЪРНАХМЕ ВНИМАНИЕ НА ДАМИТЕ. В момента за тях има почти толкова неща, колкото и за мъжете. Може да се намери всичко за домакинството и дома, подарък за всякакъв случай, украси, препарати...
За мен най-важният ни коз си остава качеството на обслужване. Пестим поне наполовина времето на клиента. Един майстор като влезе в големите хипермаркети, докато вземе каквото му трябва, е минал час. ПРИ НАС ОЩЕ ОТ ВХОДА ГО ПОСРЕЩА ЧОВЕК, показва кое какво е, дава пълна информация каквато му поискат, включително за новите неща. Аз знам, че мъжът иска най- вече да му е удобно. Даже ме е яд, че има стълби пред магазина и клиентите не могат да влизат направо.
Виж, дамите са друго нещо. Жените имат уникалното качество да проявяват винаги любопитство - не само няма да се подразнят, че трябва да обиколят щандовете, но ако трябва и в мазето биха надникнали, за да видят дали няма нещо интересно. Различен е подходът към пазаруването.
Има и друго. НИЕ НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СМЕ ПРАВИЛИ РЕКЛАМА ОТ ТИПА ПРИ НАС Е НАЙ-ЕВТИНО Колегите непрекъснато го правят, но старозагорци спряха да се връзват на кампании и брошури. Те си знаят, че от самото начало до днес ние разчитаме на много малък марж. Без да обявяваме, поне 80% от нашите артикули са наистина с най-добра цена. Никога не сме си позволявали да залагаме висока печалба - работим стабилно, стъпка по стъпка, със сигурен растеж. Затова и загубихме по-малко.

- Говорите в минало време. Излизаме ли вече от кризата, според Вас?

Мариян Аргиров: Определено се вижда раздвижване на пазара. Тази година нещата вървят по- добре, отколкото миналите две.
УПЛАХАТА КАКТО НА КЛИЕНТА, ТАКА И У БИЗНЕСА ЗАПОЧНА ДА ПОПРЕМИНАВА, защото, според мен, кризата е икономическият израз на психологическия срив под формата на страх. Затова понякога се ядосвам на търсенето на лошата новина в медиите. Бях фен на рубриката Търси добрата новина, но я снеха от екран. Вашето издание остана май единственото, залагащо на търсене на позитивното.

Васил Аргиров: Преди година и половина оптимистично заявих в едно интервю, че кризата ще мине бързо покрай нас. Сгреших. Смятам, че наистина нещата стоят по-добре, но са по- скоро все още в застой. ДАЛИ НАИСТИНА СМЕ ИЗЛЕЗЛИ ОТ КРИЗАТА, ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ПРЕЗ ТЕЖКИТЕ ЗИМНИ МЕСЕЦИ тогава ще мога да кажа със сигурност да или не. За Багира бе добре, че в началото й още бяхме във възход и инерцията продължи още време след началото. Така не загубихме много, докато колеги разказват, че са се сринали на 50% отпреди кризата като оборот и печалби.

РАБОТИМ С ДВАТА МАГАЗИНА В СТАРА ЗАГОРА, ЕДИН В ПЛОВДИВ И ЕДИН В КАЗАНЛЪК. Много искам чрез вас да кажа на старозагорци: Благодаря ви, че сме заедно така, както бяхме заедно още от самото начало. Стара Загора може да печели само от собствения си бизнес. Старозагорци могат да живеят добре, само ако имат своите работодатели и работни места, а за да ги имат, нека поглеждат най-напред, когато пазарят, в старозагорските магазини!

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини