Начало Новини Актуално ВАС отмени министерска заповед от 2010 г. за уволнението на началника на Регионалния инспекторат по образованието в Стар

ВАС отмени министерска заповед от 2010 г. за уволнението на началника на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора

Актуално

С Решение No 15 747 от 30.11.2011 г. на тричленен състав на Върховен административен съд (ВАС) е отменена заповед No РД 10-1332/29.07.2010 г. на министъра на образованието, младежта и науката, с която Любомир Любенов беше уволнен като началник на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) - Стара Загора.

Той оглавяваше РИО от 6 март 2002 до 29 юли 2010 г., когато след две министерски проверки през месеците февруари и юни беше уволнен дисциплинарно.
Заповедта за уволнение, съдържащи 20 страници текст, Любенов оспори с 240 страници констатации и приложения.

Върховните магистрати са приели, че направените констатации в заповедта за уволнение на Любенов - за неизпълнeни задължения, за неосъществен контрол върху дейността на директорите относно броя на поръчаните дипломи, за неунищожена учебна документация и за извършени плащания в нарушение на нормативни изисквания, СА НЕОСНОВАТЕЛНИ.
Според съда заповедта за дисциплинарното уволнение е незаконосъобразна, поради което следва да бъде отменена.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред последната съдебна инстанция в България - петчленен състав на ВАС.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини