Начало Новини Актуално Върху покрива на 175-годишна църква в Дълбоки растат дървета

Върху покрива на 175-годишна църква в Дълбоки растат дървета

Актуално

Църквата в Дълбоки Св. Успение Богородично, която тази година на 15 август ще навърши 175 г., а от 1979 г. е обявена за национален паметник на културата, е в окаяно състояние - каза за медията ни предстоятелят отец Тодор Донев. - Неотложен е ремонтът на покрива, който е от каменни плочи. Върху него вече растат дръвчета.

Плочите трябва да се свалят, да се пренаредят и евентуално да се направи нова конструкция. Отвътре храмът е протекъл на много места, а мазилката и стенописите се ронят. На първо време са нужни не повече от 15 000 лева, за да се спре течът, а от там насетне малко по малко да се започне възстановяването.
Отецът уточни, че около 40-50% от плочите трябва да се подменят, защото са доста стари и напукани. Така че онези християни, които искат да помогнат, могат да сторят това с осигуряване на каменни плочи, дървен материал и труд. Трябва да се заплатят и високи плати на майстори, които разбират от нареждане на каменни покриви, пише вестник Старозагорски новини.

Ако не намерим 12 000 - 15 000 лева за ремонт, след 2-3 години църквата в Дълбоки ще се срине - жалва се и кметът Бальо Иванов. - Уведомили сме Митрополията, кметовете от предишните мандати, Министерството на културата. От там ни отговориха, че България е в криза, министерството няма пари и да се търсим Фонд 13 века България. Въпреки желанието, хората от селото няма да могат да съберат тази сума. Ако оправим покрива на църквата, ще съм доволен от себе си.

За 23-та поредна година на 5 май, в навечерието на Гергьовден, кметството и читалището на Дълбоки организираха празник за селото под надслов Дълбоки, роден край, гордост моя. За първи път от много години Община Стара Загора е подпомогнала финансово провеждането на селския празник с концерт на Градския духов оркестър, Ансамбъл Загоре и Багатур, похвали се председателката на читалището Донка Жекова. В програмата участваха още Детският състав Дълбоченчета и оркестърът при читалище Развитие и др.
Празникът започна със света литургия за здраве и благополучие на всички присъстващи, изпълнили площада пред общината, отслужена от отец Тодор, приветствие от кмета Бальо Иванов, който от половин година заема тази отговорна длъжност, весело настроение и завърши с три ката хоро.
В Дълбоки по постоянен адрес живеят над 1200 души, но селото набъбва около 2000 човека. 800 от тях са роми.

Още новини