Начало Новини Актуално Върховният касационен съд решава кой ще съди Тончо Михайлов

Върховният касационен съд решава кой ще съди Тончо Михайлов

Актуално
Тончо Михайлов

Делото срещу бившия шеф на ОД на МВР в Стара Загора Тончо Михайлов, по което 17 съдии от Районния съд в Стара Загора си направиха отвод, вече е във Върховния касационен съд. Делото е изпратено във ВКС на 5 октомври, съобщи пред „Новината“ вчера председателят на Районния съд в града Росен Чиликов.

Обвинението срещу Михайлов е по чл. 339, "а", ал. 2 от НК за това, че е държал средства, за които по Закона за специалните разузнавателни средства се изисква специално разрешениe. Той ще отговаря пред закона за подбудителство и помагачество, а извършителят е друг служител на полицията.
Причините за т. нар. отвеждане на съдиите са, че на някои от тях съпрузите са работили като служители в Областната дирекция на МВР, когато Михайлов е бил директор и продължават в момента да работят, и така все още са в трудовоправни отношения с дирекцията.

По-голямата част от съдиите са посочили като причина за отвода си, че Михайлов е обществена личност и са имали служебни взаимоотношения с него като шеф на полицията.
„Около месец и половина делото престоя в Районния съд, но голяма част от съдиите отсъстваха. Някои бяха извън града, други - извън страната, така че бяхме в обективна невъзможност по-бързо да го придвижим“, коментира Чиликов.

Делото е постъпило в Районния съд в Стара Загора на 13 август.
Съобразно изискванията на Закона за съдебната власт и Правилника за съдебната администрация, на случаен принцип е определен докладчик, който си е направил отвод, след него последваха още. Така, след като не можа да се сформира състав, делото стигна до ВКС. До две седмици ВКС трябва да определи друг равен по степен съд, който да гледа процеса.
Отказът на съдиите да гледат делото срещу бившия полицейски шеф не е прецедент. Обикновено магистратите си правят отвод, когато страна по делото е адвокат, прокурор или служител на съда. Опасенията им са да не би да бъдат обвинени в пристрастие към някоя от страните по делото и така да се постави под съмнение правилността на съдебния акт.
При такива случаи ВКС праща делата в съседни съдилища като тези в Нова Загора, Габрово, Димитровград, Хасково и Пловдив.

Информация: вестник Новината

Още новини