Начало Новини Актуално Варели със съмнителна течност са извадени от коритото на река Бедечка

Варели със съмнителна течност са извадени от коритото на река Бедечка

Актуално

На 16 ноември в 13.20 ч. на тел. 166 в оперативната дежурна част на РПУ – Стара Загора е получено съобщение от гражданин, че е забелязял няколко разпробити варела, изхвърлени в коритото на р. Бедечка между гр. Стара Загора и с. Могила, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР - Стара Загора.


При извършената проверка на място е установено, че в района на железобетонния мост на р. Бедечка,  северно от Земеделския институт по протежение на реката, се намират шест метални варела, без надлежни означения и маркировка, от които изтича бяла течност с характерна миризма, наподобяваща растително-защитни препарати. 
Незабавно са уведомени Дирекция “Гражданска защита”, РИОСВ, РИОКОЗ, Регионална служба за растителна защита” и “Напоителни системи” АД. Не са констатирани концентрации на опасни вещества във въздуха. Взети са проби от водата в р. Бедечка, които ще бъдат изследвани в лабораторията на РИОСВ. Съдовете са извлечени от коритото на реката и са транспортирани в депо за съхраняване на опасни химични отпадъци. По разпореждане на Областния управител, кметовете на населени места по поречието на р. Бедечка и р. Сазлия са предупредени, населението в района временно да преустанови водопоя на селскостопански животни до излизане на резултатите от взетите проби.
От Дирекция “Гражданска защита” призовават гражданите, притежаващи имоти по поречието на р. Сазлия и р. Бедечка временно да не използват вода от двете реки за битови и стопански нужди.


* * *

Намериха 6 варела с химически вещества в р. Бедечка в Стара Загора

В 13.20 ч. на тел. 166 в оперативната дежурна част на РПУ - Стара Загора, е получено съобщение от гражданин, че е забелязал няколко разпробити варела, изхвърлени в коритото на р. Бедечка между гр.Стара Загора и с. Могила.  
При извършената съвместна проверка на място от РИОСВ, съвместно със служители на полицията, "Гражданска защита", "Растителна защита" и РИОКОЗ, е установено, че в района на железобетонния мост на р. Бедечка, северно от Земеделския институт по протежение на реката, се намират 6 метални варела с вместимост по 200 литра, без надлежни означения и маркировка, от които изтича бяла течност, пише вестник Старозагорски новини.
За единия от варелите по частично запазения етикет е установено, че съдържа инсектицид, а останалите вероятно са хербициди с изтекъл срок на годност. Нарушаването на целостта на опаковката е причинило изтичане на част от препаратите, поради което е установена остра задушлива миризма.
Съдовете са били извлечени от водите на река Бедечка и са предадени на фирма "Балбок инженеринг" за обезвреждане.
С цел установяване качеството на водите на река Бедечка са взети водни проби за газхроматографски анализ.
РИОСВ - Стара Загора, незабавно е информира Басейнова дирекция за управление на водите - град Пловдив.
По разпореждане на областния управител, кметовете на населени места по поречието на р. Бедечка и р. Сазлия са предупредени населението в района временно да не използва водите на реката за битови и стопански нужди, до излизане на резултатите от взетите проби.

 

Още новини