Начало Новини Актуално Въпреки кризата в автомобилния бранш Стандард Профил България увеличава пазарния си дял

Въпреки кризата в автомобилния бранш Стандард Профил България увеличава пазарния си дял

Актуално

Стандард Профил България АД е компания за производство на каучукови уплътнители за автомобилната промишленост. Тя е част от компанията STANDARD PROFIL, която е собственост на американския фонд BANCROFT GROUP. Заводът започна производство в Стара Загора преди четири години. Края на миналата година и пролетта се оказват най-трудните за фабриката – кризата в автомобилния сектор сериозно засегна и старозагорските работници от бранша.

Бяхме принудени няколко месеца да спрем производството или да работим на намален работен ден, споделя изпълнителният директор на „Стандард Профил България” АД Петър Ангелов. Дори през февруари се наложи да съкратим 35 човека. Благодарение на правителствените програми за подкрепа на автомобилната индустрия в Германия, Великобритания, Италия и други страни в ЕС спадът в отрасълът вече започва да се овладява. От централата на STANDARD PROFIL се води по-гъвкава политика, като се работи по проекти с повече автомобилни фирми, не само с тези от групата на Дженерал Мотърс. „Стандард Профил” работи и по проекти на „Фолксваген”, „Рено”, „БМВ” и „Мерцедес”, които ще станат вероятно нейни бъдещи партньори, информира вестник Око.
Така още, май месец наехме нови 65 работници, а сега ще вземаме още около 30 човека. Отново работим на три смени, а през август дори надхвърлихме предварително планираната продукция, каза изпълнителният директор. От май месец започнахме да работим и за „Фиат”, по-точно за серията „Форд КА”, която се произвежда там. Продължаваме доставките и за различни серии на „Опел” – за новия модел на „Астра” и „Инсигния ”. В момента работим и по пет нови проекта, като при тяхната реализация ще осигурим още 80 работни места, допълни той. Прогнозите на мениджърския екип са, че до края на годината ще бъде достигнато нивото на миналогодишното производство и дори то може да бъде надхвърлено. Това е добър резултат, имайки предвид, че кризата засяга и експортноориентираните предприятия. Общо фирмите от групата на „Стандард Профил” се очаква да увеличат пазарния си дял и да надхвърлят 110 млн. евро оборот.
От създаването си фирмата осигурява на своите служители и работници безплатен транспорт и храна. Освен, че е сертифицирана по всички необходими стандарти, включително и по задължителния за автомобилната индустрия ISO/TS 16 494, в началото на октомври се очаква и първия одит за защитата на ISO 14001. Това е стандарт за опазване на околната среда. 50% от средствата за сертифицирането – 35 000 лева са осигурени от европейските фондове. Освен програма за управление на отпадъците ще бъде извършено и озеленяване на района. Покриването на екологичния стандарт не е самоцел, а едно от задължителните изисквания за да се работи с някои от най-авторитетните европейски автомобилни компании.

 

Още новини