Начало Новини Актуално Въпреки кризата българите продължават да ходят всяка седмица на кино

Въпреки кризата българите продължават да ходят всяка седмица на кино

Актуално

Кризата, която обхвана всички сектори на обществения живот не се състоя за киноиндустрията. Този факт стана още по-видим за всички, които се опитаха да гледат „2012” през изминалите уикенди. Кино аудиторията надхвърли 47% от от активното население на шестте най-големи града в България. Над 400 000 българи пък посещават киносалоните поне веднъж на два месеца. Това става ясно от националното представително проучване на компанията за кино реклама CinemaBox Office проведено от Gallup Bulgaria.


Най-активните посетители на кино салоните са на възраст между 15 и 36 години, като жените преобладават пред мъжете – 53,6 към 46,4 %. Статистиката показва, че ходещите редовно на кино са и сред най-активните в социално отношение – над 61 % са работещи, а над 33 % учащи. И двете групи отделят най-много време за забавления извън домовете си – 53,3 % отговарят, че прекарват поне 2-3 вечери седмично в забавления извън дома, а 33 % излизат поне веднъж за този период.
Проучването сочи, че редовните кино посетители са със среден доход доста над средното за страната – повече от 800 лв. месечно. Редовната кино аудитория харчи за забавления 43 665 000 лв. месечно и с 40 % повече от неходещите на кино. Индексът за намерение за покупки на потребителски стоки с висока стойност (автомобили, високотехнологични продукти, черна техника и др.) е 150, за сравнение индекса на неходещите е 60.
Най-запалените киномани са в София – 56 % от населението. Най-голямата верига мултиплекси - Кина Арена привлича около 70% от националната аудитория в София, Варна, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Пловдив.
Кафе, ресторант, бирария преди и след кино е новата тенденция при посещението на кино. В киносалоните посетителите пристигат в мултиплексите средно 22 минути преди началото на филма. През това време те се възползват от предлаганите забавление и услуги.
„Киното е едно от най-предпочитаните забавления. В последните години се наблюдава оформярането на групи от кинофенове, които са съставени от млади, активни хора с вкус към живота и забавленията, които диктуват тенденциите сред връстниците си.”, коментира Димитър Димитров, управител на CinemaBox Office.

За CinemaBox Office
CinemaBox Office е основана през 2004 година. Компанията е единствената в България, която е тясно специализирана в кино рекламата – планиране и купуване. Повече информация и данни за кино рекламата, както и за най-актуалните филмови заглавия може да откриете на
www.cbo-bg.com

Още новини