Начало Новини Актуално Въпреки кризата, 13 съветници от Стара Загора не подкрепиха промените в Бюджет '2009

Въпреки кризата, 13 съветници от Стара Загора не подкрепиха промените в Бюджет '2009

Актуално

Тринайсет старозагорски общински съветници гласуваха "против" и "въздържал се" за промените в бюджет '2009, но болшинството реши промяната. Защитниците на прекрояването изтъкнаха последствията от икономическата криза, които са се отразили негативно върху местната хазна.

Така средствата за дофинансиране на делегираните от държавата дейности бяха намалени с 4 163 000 лева, а за инвестиционната програма - с 9 245 600 лева, пише вестник Старозагорски новини.
На кмета Светлин Танчев и неговите заместници им се наложи да отговарят на доста въпроси, част от които се оказаха с повишена трудност. На питане на Любка Иванова (СДС) какви са причините в ДГ "Слънце" да се вложат нови 20 000 лева, след като през 2007 за ремонта бяха отделени 550 000, зам.-кметът Мария Динева отговори, че няма информация, а колегата й проф. Динев - че парите са похарчени заради не добра координация. Независимо от това обаче, подчерта той, двете завършени занимални са един много добър резерв. Иванова протестира срещу орязаните 450 000 лева за детските градини, на което й беше отговорено, че няма да има недостиг на храна и отопление.
На сесията стана ясно, че пътят за с. Петрово, чиито жители се готвят за гражданско неподчинение, ще започне да се ремонтира през следващата седмица, а похарчените пари за проекти, които скоро няма да бъдат реализирани - инвестиция в бъдещето. Кметът информира и че се водят преговори с изпълнители за отложено плащане на ремонта на покрива на ДГ 35, че на ден се подписват 150-200 акта за събиране на неиздължени глоби, но всичко това няма да реши проблема с недостига на средства. Разчитало се и на осъществени приватизационни сделки до края на годината. На този етап неизпълнението от тези приходи е 10 500 000 лева.
След взаимни обвинения между мнозинство и опозиция за липсата на приходи от приватизацията Бойчо Биволарски (БСП) заяви, че "вината е тук и тя е в лошото управление на финансите пред последните 2 години". Затова той и групата от "Коалиция за България" не подкрепиха за промените в бюджета, въпреки финансовата криза, създала огромни проблеми на всички български общини.

Още новини