Начало Новини Актуално Валентин Вълков, управител на Техносвет ЕООД: Най-големият проблем на бизнеса е междуфирмената задлъжнялост

Валентин Вълков, управител на Техносвет ЕООД: Най-големият проблем на бизнеса е междуфирмената задлъжнялост

Актуално

Ако трябва да опиша отиващата си 2009 г. с една дума, бих казал, че тя беше колеблива. Имаше период на сериозни икономически сътресения, но след първите месеци нещата започнаха да се пооправят. Засега не смея да прогнозирам каквото и да било, изчаквам да видя как ще започне следващата година.

Най-големият проблем за българския бизнес, според мен, сега е междуфирмената задлъжнялост. Всички ние страдаме от нея. И лошото е, че не виждам как ще се наваксат загубите, причинени от нея. Очаквам дълъг период на възстановяване, даже и да се оттласнем от дъното. Надеждите ми са свързани с партньорите ни от Европа. Там кризата вече отминава. Ориентирани сме изцяло към външните пазари, на вътрешния нямаме никакви шансове.
Не мога да кажа още дали за служителите ни ще има коледни премии. Не заради кризата, а защото не знам дали ще се осъществят до края на годината разплащанията ни на вътрешния пазар. И коледния банкет ще пропуснем, но също не заради кризата. Знаете, че напротив - в такива времена народът започва да яде и пие повече. Което пък трябва да говори на управляващите, че нещо в държавата куца и трябва да се вземат мерки.

Мнението е публикувано във  вестник Национална бизнес поща

* * *

Навечерието на всяка Нова година е време за равносметка, поглед назад и мисъл за предстоящото. За свършеното и недовършеното, за бъдещето и надеждите за него. Но краят на всяка година е и повод за празник. За веселие и банкети, за подаръци и богати трапези. Във време на криза министър председателят Бойко Борисов призова работодателите на България да поощрят служителите си с коледни премии, за да е по-спокоен празникът им. От друга страна премиерът наложи вето на коледните банкети, поне на държавните, за да не се харчат излишни народни пари. Дали старозагорски работодатели ще изпълнят заръките на премиера и каква е била за тях отиващата си 2009 г. в бизнес план, се опитахме да разберем от анкета с представители на различни сфери на бизнеса от града на липите.

Още новини