Начало Новини Актуално Валентин Йорданов - вицепрезидент на КНСБ: Полицията провокира сблъсъка с миньорите на 4 юли 2007 г.

Валентин Йорданов - вицепрезидент на КНСБ: Полицията провокира сблъсъка с миньорите на 4 юли 2007 г.

Актуално

Състав на Административен съд - Стара Загора, изслуша комплексната съдебно-медицинска експертиза и още двама свидетели по делото на бития миньор по време на на 4 юли 2007 г. по време на митинг. Припомняме, че инцидентът стана по време на синдикален протест, а кадрите с окървавения Кольо Колев обиколиха всички медии.

След случилото се миньорът е получил атрофия на лицевия нерв, губи зрението с едното си око и се разболява от диабет. Едва три години по-късно Колев успява да заведе дело срещу полицията.
Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Йорданов, който е бил на митинга, заяви пред съдията, че вина за сблъсъка носят представителите на полицията. Той изброи три провокации, след което миньорите са тръгнали да разкъсват кордона. Сутринта преди протеста органите на реда са започнали масови проверки на автобусите, извозващи нощната смяна от рудниците, и хората са вървели 2-3 км пеш до сборния пункт. След това охраняващите са попречили на протестиращите да се обединят и са използвали сълзотворен спрей срещу първата редица. Настъпилата паника е наляла масло в огъня на недоволството, викове срещу полицаите, а Колев е измъкнат, съборен на земята, окървавен и закопчан с белезници. Провокация, според Йорданов, е и размахваната от зам.-кмет на Гълъбово (неговото име не беше споменато) заповед, с която протестът се обявява за незаконен. Синдикалният лидер поясни, че заявката за митинга е подадена навреме, а 24 часа преди това (както е по закон) те не са получили отказ. Йорданов допълни, че никъде не е виждал подобно поведение от страна на полицията. И още, че КНСБ има пълен запис на окървавения митинг. За медиите, вече извън съдебната зала, той заяви, че протестът е осуетен по разпореждане на бившия вътрешен министър Румен Петков, който се опасявал, че след миньорите и представителите на други браншове ще се вдигнат в защита на социалните си придобивки.
Динко Динев от пътен контрол - Гълъбово, беше другият разпитан свидетел. Той каза, че е получил разпореждане да упътва протестиращите към определеното за целта място и да помага на колегите си от кордона. Задачата била да не се допуснат миньорите до блокирането на главния път. Свидетелят твърди, че е видял Кольо Колев да размахва дръжката на знамето, което носи, и го чул да обижда полицаите. А после чул от свой колега от Стара Загора да се оплаква, че е ударен в корема. Практика било, след като някой не изпълнява полицейски разпореждания, да се използват помощни средства. Именно затова Колев бил съборен на земята, закопчан с белезници и отведен в районното управление, каза Динев.

Според комплексната съдебно-медицинска експертиза, диабетът на миньора не е вследствие на удара. Медицинските изследвания, правени в рудника преди митинга, показвали завишени стойности и латентна форма на болестта. Сблъсъкът може и да е отключил заболяването, но то така или иначе е щяло да се появи, категорични са и четиримата лекари.

Защитата на Колев подчерта, че тормозът над клиента им е продължил месеци след инцидента. В средата на ноември той бил извикан на разпит, но не се явил, тъй като бил в болнични. Още на следващия ден полицейска патрулка го извела от работното му място с белезници и го откарала в полицията в Нова Загора, а на следващия ден - при колегите им в Стара Загора. Адвокатът на полицията уточни, че това не е "задържане", а "принудително довеждане", но така и не отговори на въпросите защо Колев не е разпитан и освободен, защо е стоял заключен за радиатор цяла нощ и защо е разкарван от едно районно управление в друго. Юристите на бития миньор са категорични, че ходовете на органите на реда са с цел сплашване, за да не се води дело срещу полицията.
Следващото заседание по делото беше насрочено за 8 декември. На него ще трябва да бъдат представени всички болнични листове на Колев за ноември 2007 г. и ще бъде разпитан последният свидетел - Иван Янев, който в момента е извън страната.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини