Начало Новини Актуално Ваксинират извънредно срещу морбили в старозагорския ромски квартал Лозенец

Ваксинират извънредно срещу морбили в старозагорския ромски квартал Лозенец

Актуално

Извънредна ваксинация срещу морбили започва Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Стара Загора в ромския квартал "Лозенец" на 23 февруари. Със съдействието на неправителствената организация "Свят без граници", Районното полицейско управление в Стара Загора и общопрактикуващите лекари ще бъдат сформирани мoбилни екипи.

В понеделник се очаква да пристигнат в РИОКОЗ две хиляди дози безплатна ваксина, осигурена от Министерството на здравеопазването. Подлежащи на ваксиниране са всички деца от 13 месеца до 20-годишна възраст, както и всички контактни с болни от морбили.
"През изминалата седмица има бум на разпространението на морбили в "Лозенец". Почти всеки ден има болен в две-три семейства от квартала, както деца, такa и възрастни. Затова най-напред екипите ще тръгнат да ваксинират по места, в домовете със случаи на морбили. В групите ще има медицинско лице, представител на Здравната инспекция, на РПУ и от гражданското ни сдружение," каза за вестник Старозагорски новини Ганчо Илиев от неправителствената организация "Свят без граници".
Според данни на РИОКОЗ от 12 февруари т.г. болните с морбили са 682 в Старозагорска област. С най-много болни е община Казанлък - с 424-ма заразени, и Николаево - със 151 заразени. В Стара Загора болните са 36 души. Около 95 на сто от заразените са предимно роми, и то деца до 9 години.
Здравните органи предупреждават, че болестта е силно заразна при контакти между отделните групи от хора, а това със затоплянето на времето става още по-вероятно. Морбилите започва с обриви, повишаване на температурата и симптоми като при настинка. Най-заразни са болните, които все още нямат обриви. Така наречената поливалентна ваксина предпазва от заразата.

Още новини