Начало Новини Актуално Ваканцията свършва, грипната епидемия продължава

Ваканцията свършва, грипната епидемия продължава

Актуално
ваканция грип училище

Обявената грипна ваканция свършва на 4 февруари, и в понеделник учениците тръгват на училище. Грипната епидемия обаче продължава, информира д-р Елена Канева, зам.-директор на РЗИ в Стара Загора. Продължава да е висок броят на болните с остри респираторни заболявания и през тази седмица.

За първите три дни регистрираните случаи са 196. През миналата седмица са били 382, което означава, че нивото на болните не е намаляло и няма основания да очакваме, че ще се отмени грипната епидемия. Конкретната статистика ще е готова в понеделник, комeнтира д-р Елена Канева.
Тя алармира, че има бум на болните с бронхопневмония, каквото е най-честото усложнение след грипа. В периода 24-30 януари в областта са регистрирани 241 болни с бронхопневмонии. От тях 70 са възрастните хора и 141 са деца. Най-много болни с пневмонии при възрастните има в Чирпан -27 души, в Стара Загора -23, в Раднево -10,в Гълъбово - 6 и в Казанлък - 5. При детските болни с пневмония първенството е на Стара загора -60 , в Чирпан са 29, в Казанлък - 24, в Раднево - 4, пише вестник Старозагорски новини.
Здравните инспектори тръгват от понеделник по училищата, за да проверяват колко от учениците отсъстват поради заболяване. Възможно е в училища, където има над 30 на сто отсъстващи по болест, да има частично предписание за обяваване на ваканция, за да се предотврати разпространението на грипа, предупреждава д-р Канева.

Мерките при грипна епидемия в Старозагорска област не се отменят. Забранени са свижданията във всички болнични заведения, забранява се и работата на женските и детските консултации. Плановите операции в болниците също са спрени, информират от РЗИ. Целта е да се ограничи максимално комуникацията на големи групи хора с цел да не се разпространява вирусът.

Още новини