Начало Новини Актуално В Змейово не си харесват врид кмета

В Змейово не си харесват врид кмета

Актуално

50 жители на старозагорското село Змейово са се подписали под Открито писмо, в което изразяват категоричното си несъгласие срещу определения им временно изпълняващ длъжността (ВрИД) кмет. Писмото им е адресирано до кмета на община Стара Загора и вече е депозирано в деловодството.

Припомняме, че на 20 септември т.г., на последното си за мандата заседание, Общински съвет - Стара Загора, избра 15 ВрИД кметове на селата от общината, чиито титуляри са регистрирани в ОИК за участие в местните избори. Решението им е на основание чл.42 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и влиза в сила от 21 октомври т.г., за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет на съответното населено място, пише вестник Старозагорски новини.
Съгласно решението на ОбС за ВрИД кмет на Змейово е избрана Анна Руменова Караиванова.

"Г-жа Анна Караиванова сега е на 37 години, а няма никакъв трудов стаж, заработен някъде. Да не говорим, че няма понятие от обществена работа и от нормативна база, по която се работи в кметството. Подчертаваме, че й липсват и необходимите качества за тази длъжност и комуникативност с жителите на Змейово", гласи част от Откритото писмо. В него се твърди още, че е участник в Инициативен комитет, издигнал кандидатурата на един от кандидатите за кметове на селото.  
Подписалите се под Отвореното писмо настояват за ВрИД кмет да бъде назначена Станка Косева, която в продължение на 12 години е секретар на кметството и е запозната с "кметските задължения и нормативните уредби".

Пред медията ни председателят на ОбС - Стара Загора, Тенчо Руканов съобщи, че около 90% от ВрИД кметове са досегашните секретари на кметствата. Останали били външни.
"Нищо трагично не се е случило. ВрИД кметове ще управляват селата съвсем кратко. По закон това е до 14 дни след обявяване на изборните резултати, но обикновено се случва до седмица", коментира Руканов.

Още новини