Начало Новини Актуално В УМБАЛ - Стара Загора изтръгнаха родилка от смъртта

В УМБАЛ - Стара Загора изтръгнаха родилка от смъртта

Актуално

30-годишна родилка е била изтръгната буквално от смъртта и след броени дни ще може да целуне първородния си син Александър благодарение на професионализма на работещите в "МБАЛ Университетска - Стара Загора" ЕАД.
"Това нямаше да се случи, ако не бе бързата реакция, съпричасността и отношението и на колегите от МБАЛ "НиаМед" и на екипа от Центъра по хемодиализа от МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", отбеляза шефът на Университетска д-р Кирил Добрев. Според него, това е един от най-тежките случаи, с който са се сблъсквали в болницата, и е пример за победа на здравето дори в условията на тежка криза в болниците.

Даниела, за която това е първа бременност, е родила със секцио на 4 октомври в частната МБАЛ "НиаМед". След това обаче получава тежко кървене и се налага по оперативен път да се махнат детеродните й органи. Старозагорката развива и тежък синдром, при който кръвта не се съсирва и това създава реален риск за живота й.
"Оттам са реагирали бързо и след обаждане на националния консултант д-р Георги Арабаджиев я приехме за лечение между 24-тия и 30-ия час от установяването", обясни д-р Кирил Добрев.

По спешност младата майка е поета от екипа на Катедрата по анестезиология, спешна и интензивна медицина с началник доц. д-р Живко Караколев, където в продължение на 37 дни и нощи се борят за живота на пациентката.
"При нас тя бе докарана в крайно критично състояние и бе дълго време между живота и смъртта. Получи много остра бъбречна и сърдечно-съдова недостатъчност, отказа и дихателната система, а заради неработещата кръвоносна система, почти всички органи бяха застрашени. Наложи се да я поддържаме жива с изкуствен бял дроб и в медикаментозна кома", обясни д-р Караколев.
Бъбреците на Даниела също спират да изтласкват урината. От МБАЛ пък се отзовават, за да бъде поставена на хемодиализа. Близо 15 литра кръв и тромбоцити осигуряват и от кръвния център, защото се наложило кръвта на младата жена да бъде сменяна почти два пъти.
Доц. Караколев благодари на всички лекари и сестри, които денонощно са се грижили за момичето, както и на хирурзите, които са я оперирали повторно.

"Това пък не е първият тежък случай, който поемаме, но е първият толкова сериозен ДИК-синдром, затова сме много горди, че успяхме да помогнем. Нашата цел бе, освен с медицински средства да излекуваме тялото, но и да се погрижим за психиката на жената след идването й в съзнание", допълни началникът на КАСИМ. По думите на медиците, близките й много тежко преживели тези седмици, докато е траела борбата за живота й.
"Приблизителната стойност на лечението е около 50 000 лв., но единственото, което е поискано от семейството й, е да платят изследването на хормони на щитовидната жлеза и хипофизата, защото към УМБАЛ няма такава лаборатория", уточниха оттам.

Даниела пък - вече напълно излекувана, диша самостоятелно, говори и предстои до седмица да бъде изписана, за да се грижи за първата си рожба, увери се на място и екип на "Новината". Край болничното легло лекарите са поставили и снимка на момченцето й, което днес става точно на 40 дни.
"Благодаря на Бога, на екипа, на всички лекари и сестри. Дължа живота си на тях", успя да промълви младата старозагорка. От интервенциите ще й остане малък белег и известно време ще се наложи да идва в отделението на прегледи, но ще може да се радва на детето си, щастливи са хората в бели престилки от УМБАЛ.

Информация: вестник Новината

Още новини