Начало Новини Актуално В УМБАЛ ще диагностицират влиянието на обгазяванията върху белите дробове

В УМБАЛ ще диагностицират влиянието на обгазяванията върху белите дробове

Актуално

В Университетската многопрофилна болница на Стара Загора ще бъде монтиран уредът плетизмограф, който ще измерва точната диагностична картина на влиянието на обгазяванията в града върху белите дробове на жителите. Това съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ доц. д-р Коста Костов.

Модерната измервателна диагностична апаратура ще бъде монтирана в Диагностично-консултативния блок на УМБАЛ. Тя ще бъде закупена и с финансовата помощ на ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини Марица изток" ЕАД.
Решението за съвременното оборудване е на Министерския съвет и с активното съдействие на областния управител Йордан Николов във връзка с обгазяванията на региона в последните два месеца, допълни доц. д-р Костов.
Плетизмографът ще бъде монтиран в Диагностично-консултативния блок (ДКБ) на УМБАЛ, а работата с него ще бъде поверена на шефа на катедра "Пулмология" доц. Пракова. Специалистите-пулмолози ще имат възможността да измерват влиянието на азотните и серните оксиди върху белите дробове на жителите на Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини. С плетизмографа ще се прави ранна и точна диагностика на влиянието на обгазяванията върху белите дробове на пациентите в детска възраст в района на Стара Загора, Гълъбово и Раднево. Подобен уред ще бъде единствен в Югоизточна България.

Още новини