Начало Новини Актуално В Югоизточна България има 98 населени места без ток

В Югоизточна България има 98 населени места без ток

Актуално
ЕVN България

Вследствие на нововъзникнали днес сутринта аварии в областите Бургас и Ямбол, бройката на населените места с нарушено захранване към 12:00 часа на 08.02.2012 г . в Югоизточна България е 98. Сериозните повреди в електрозахранването, настъпили вчера в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен и Смолян, са в основната си част отстранени и схемата е нормализирана, като дейностите за пълното отстраняване на авариите в труднодостъпните населени места се финализират.

В област Смолян броят на селата, които са без електричество, е сведен до шест от първоначално 39 предишния ден, съобщиха от пресцентъра на EVN България. Подобрява се и ситуацията в област Хасково, където на 07.02.2012 г. работата на екипите на дружеството протече в условията на кризисна ситуация. В момента в област Хасково остават общо 21 малки селища без електрозахранване, предимно в района на Свиленград, като самият град няма сериозни проблеми със захранването. Продължава работата и за пълното нормализиране на електроснабдяването в тежко засегнатите от наводнения населени места – Харманли, с. Бисер и част от Свиленград, където възстановителните действия протичат съгласувано с Областния кризисен щаб. В област Сливен повредите засягат към момента местността Карандила. В област Пловдив захранването за селата Бойково, Дедово и Езерово, които вчера към 18:00 часа бяха без захранване, е възстановено. В област Пазарджик, Кърджали и Стара Загора ситуацията също е нормална като евентуални нови локални аварии се отстраняват своевременно.

Вследствие на продължаващите и на 8 февруари тежки зимни условия нови аварии с електроснабдяването възникнаха за населени места основно в области Ямбол и Бургас, като в големите населени места електрозахранването е нормално. Обилният снеговалеж в посочените райони, съпроводен от бурен вятър доведоха до силно обледяване на електропроводите, а на много места и до тяхното скъсване. Сътрудниците на дружеството извършват и физически обход по дължината на електропроводите, където това е възможно. В област Ямбол от днес сутринта без електричество са 24 селища вследствие на паднали стълбове и електропроводи. Работата е изключително затруднена от силния вятър на много места. От днес е усложнена и обстановката в област Бургас където също от днес сутринта 41 селища, предимно в труднодостъпни райони, цялостно или частично са с нарушено електроснабдяване поради скъсани или обледени електропроводи. 

Над 100 сътрудници на EVN България продължават работа на място за възстановяване на електроподаването за всички населени места при тежки условия и минусови температури. Дружеството е мобилизирало необходимия ресурс от хора, техника, материали и специализирана механизация, включително и от външни фирми. Координацията на възстановителните действия се извършва от Кризисен щаб на дружеството, който е в контакт с органите на МВР за организация на транспорт на тежки материали, като се поддържа връзка и с местната и централна власт и с Електроенергийния системен оператор.

Клиентите могат да сигнализират и да се информират 24 часа в денонощието:

ЕVN България
Телефонен център 24 часа в денонощието
0700 1 0007 – телефон при аварии
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки
0700 10207 – телефон за автоматична проверка на сметка
еmail: info@evn.bg
www.evn.bg

Още новини