Начало Новини Актуално В ТЕЦ Марица изток 2 успешно изгарят въглища от Пернишкия регион

В ТЕЦ Марица изток 2 успешно изгарят въглища от Пернишкия регион

Актуално
ТЕЦ Марица изток 2

В ТЕЦ Марица изток 2 беше проведено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища, добивани в Пернишкия регион. По този начин се осигурява допълнителна суровина за производство на електроенергия, след преустановяване на доставките от Мини Марица-изток.

В рамките на 4 часа в енергиен котел 12 на рехабилитирания блок 8 бяха изгорени 200 000 килограма въглища, съобщиха от пресцентъра. Проследяването на технологичния процес показа оптимално изгаряне на природния ресурс. Пробите установиха, че показателите на този вид въглища отговарят на горивните уредби на котлите в централата и са добра алтернатива на досега използваните. Мощността на енергоблок 8 остана непроменена.

Повиши се ефективността на сероочистващата инсталация на съоръжението, тъй като този вид въглища са с доста по-ниско съдържание на сяра – под 1%. Влажността им на работна маса е средно 21%, а калоричността – 2700 Kcal/kg.

Централата започва доставка на въглища от мина Света Елизабет в Пернишкия въглищен басейн, чийто концесионер е белгийската фирма Рекоул АД. Предвижда се приемането на 1 000 тон на ден, като поетапно количествата ще бъдат увеличавани и изгаряни във всички котли на ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД.

Още новини