Начало Новини Актуално В ТЕЦ Марица изток 2 могат да бъдат изградени две нови мощности

В ТЕЦ Марица изток 2 могат да бъдат изградени две нови мощности

Актуално
тец марица изток 2

Съществува атрактивна технологична възможност за изграждане на две нови модерни мощности от общо 500 мегавата. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Заедно с посланика на Япония у нас Н.Пр. Макато Ито той откри официално предсрочно рехабилитирания 8-ми блок на ТЕЦ Марица изток 2.

За изграждане на новите мощности има интерес от страна на японска компания. Стойността на проекта е 350 млн. евро, заедно със сероочистващите системи. По предварителни разчети, инвестицията може да бъде реализирана на площадката на ТЕЦ Марица изток 2, каза министър Трайков.

Чисто нови мощности могат да произвеждат електроенергия на себестойността на тази, която сега произвежда ТЕЦ Марица изток 2. Тя е най-евтината енергия от термична централа в България.

Ако евентуалните нови мощности трябва да внедрят технология за улавяне на въглеродния диоксид, остава неизвестна цената на емисиите. При първоначални данни такава технология би се изплатила ако цените на въглеродните емисии стигнат 30 долара за тон, каза още министър Трайков.

Япония има сериозен интерес към икономиката на България и ситуацията след опустошителното природно бедствие няма да повлияе на това. В момента сред приоритетите е рахабилитацията на 5 и 7 блок на ТЕЦ Марица изток 2, заяви посланикът на Япония Макото Ито.

Страдаме от различни трудности, но редът, в който са възпитани японците, помага да се превъзмогнат всички тези пречки. Не смятам, че японското правителство има радикална промяна в отношението към ядрената енергетика. По-скоро трябва да се открие причината, довела до аварията, каза дипломатът.

Той благодари на българската държава за предложената помощ да бъде изпратен екип от пожарникари и съобщи, че в момента си уточняват наините как това да стане.

Министър Трайчо Трайков благодари на японските партньор по проекта за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ Марица изток 2, с чиято помощ рехабилитацията ва 8-ми блок завърши 32 дни преди предвидения срок.
Мощността му достигна 230 MW. Увеличи се и животът на ободурването с 25 години. Модернизацията на турбината бе ангажимент на японската фирма Тошиба. Риск Инженеринг подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 12 бе възложена на Енергоремонт-Гълъбово и др. фирми. Всички останали ремонтни дейности са дело на персонала на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД.

Модернизацията е част от мащабен проект за рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации (СОИ) на блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 6 и 8.

ТЕЦ Марица изток 2 е най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България с инсталирана мощност 1586 мегавата. До момента са модернизирани 6 от общо 8 блока (от 1 до 4, 6 и 8 блок).

В процес на реализация е проектът за сероочистка на 5 и 6 блок. Централата има строително разрешение и финнасира изграждането със собствени средства. Ефективността на сероочистващите системи е над 94%.

 
Слово на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод на официалното откриване на рехабилитирания блок 8 на ТЕЦ Марица изток 2


Министър Трайчо Трайков - за политиката на държавата по отношение на ТЕЦ Марица изток 2, ТЕЦ Енел Марица изток 3, Брикел и бъдещето на атомната енергетика в България

Още новини