Начало Новини Актуално В Старозагорско няма сигнали за щети от земетресението

В Старозагорско няма сигнали за щети от земетресението

Актуално

Няма сигнали за поражения в Старозагорска област, предизвикани от силното земетресение, с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер, в Пернишко. Не е постъпвала тревожна информация и на дежурния телефон в Оперативния център на Пожарната в Стара Загора, както и на Горещия телефон за сигнали в Общината.

В района на Стара Загора и Казанлък интензитетът на въздействието на бедствието е бил приблизително IV степен по дванадесетостепенната скала на Медведев, Шпонхойер и Карник (MSK), сочат данни от Института по геофизика, геодезия и география към БАН. Това означава, че земетресението се е усетило от много хора в сградите и от единици на открито. Имало е разместване на предмети, тракащи врати, скърцащи стени и подове, но без ефекти върху природната среда, коментира Илиана Попова, дежурен сеизмолог от БАН.
Припомняме, че най-силният трус беше регистриран около 3 часа вчера сутринта на 10 км запад-югозапад от Перник, в района на Рударци. Най-пострадали са миньорският град и някои столични квартали, както и села от региона. Трус е бил усетен още в Пловдив, Казанлък, Хасково, Кърджали, Пазарджик, както и в Северна България. Толкова силно земетресение, за района на Перник, не е документирано в сеизмичната история на страната. Отчетеният интензитет на въздействието там е от VIII степен по същата скала - на Медведев, Шпонхойер и Карник.
Сеизмичната карта на страната показва, че Пловдивско-Чирпанското (Маришко) земетръсно огнище е четвъртото по активност, способно да породи земетресения от VII и по-висока степен по скалата на Рихтер. Като най-застрашените населени места в него са Чирпан, Пловдив и Стара Загора. Последното голямо земетресение, усетено в това огнище, е това от 1928 година в Чирпан. Прогнозираният тогавашен магнитуд е бил VII степен по Рихтер, а сеизмолозите определят цикъла мут на повторяемост като неизвестен.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини