Начало Новини Актуално В Старозагорския зоопарк се родиха три мечета (видео)

В Старозагорския зоопарк се родиха три мечета (видео)

Актуално
Мечката Белла

Мечката Белла от Зоологическата градина в Стара Загора роди три мечета. Тя дава за десети път живот на рунтавите животни. Новите й рожби се появиха на бял свят на 14 януари 2012 г. Едва днес, обаче, служителите успяха да видят техния брой. По тяхна преценка те тежат по около 300 грама.

За първи път тази година Белла ражда толкова рано, обикновено това става във втората половина на месеца, коментира управителят на зоопарка д-р Радослав Михайлов.

Малките се раждат безпомощни и майката не се отделят от тях, докато поотраснат през студените зимни месеци, съобщиха от пресцентъра на Общината. Обикновено през месец май за първи път малките мечета излизат навън за радост на посетителите на зоологическата градина. Едва на втората година майката започва да отделя мечетата от себе си. В природата мечките раждат през година, но откакто е в зоопарка Белла ражда всеки януари.

15-годишната Белла е в старозагорския зоопарк от 19 февруари 2002 г. и пристига тук след „артистична кариера” в софийски цирк. Заедно с партньора си Марк Антоний, който е по-възрастен с 6 години, са дали живот на двайсетина мечета. Повечето са разменени за животни от други зоопаркове, обяснява Михайлов и уточнява, че така са се сдобили с тигрите, австралийското ему, женския рис и др.

Старозагорският зоопарк е създаден през 1957 г. и е един от най-големите в страната. Той е лицензиран за отглеждане на диви животни извън естествените им обиталища в природата. На обща площ от 240 дка посетителите могат да видят около 400 животни от 80 различни вида.

Мечката Белла

Още новини