Начало Новини Актуално В Старозагорска област има повишена заболеваемост от вирусен хепатит

В Старозагорска област има повишена заболеваемост от вирусен хепатит

Актуално
Стара Загора

В Старозагорска област има повишена заболеваемост от вирусен хепатит А, но нивата са обичайни за сезона, заяви директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) д-р Елена Канева.

За периода 27 - 29 декември са регистрирани общо 62 случая на заболяването в Старозагорска област.
Териториалното разпределение по общини е следното:
община Стара Загора – 40
община Казанлък – 9
община Чирпан – 4
община Гълъбово – 3
община Раднево – 2
община Павел баня – 2
община Николаево – 1
община Мъглиж
Регистрираните случаи в град Стара Загора живеят в почти всички райони и не се наблюдава оформяне на зона с повишена концентрация на заболели. В повечето от случаите липсва епидемична връзка помежду им.
Засегнати са всички възрастови групи, като с най-висок относителен дял са заболелите на възраст между 30-39 г. (29%), 40-49 г. (26%) и 20-25 г. (16%).
Всички болни са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович АД – Стара Загора.
Във връзка със създалата се ситуация през последните дни и при наличие на едно инфекциозно отделение в цялата Старозагорска област, РИОКОЗ Стара Загора инициира среща с ръководството на болницата за обсъждане на мерки  за разширяване на легловия фонд с разкриване на бази за лечение на заболелите от вирусен хепатит.
Взето бе следното решение:
1. Базата на  Урологично отделение да се използва за лечение на пациенти с остър вирусен хепатит. Посочиха се конкретни противоепидемични мерки при обслужването на пациентите.
2. Въвеждане на строг пропускателен режим в Урологично отделение. Приемът и изписването на пациенти да се извършва през отделен фиксиран вход.
3. Осигуряване на достатъчно консумативи за еднократна употреба и дезинфекционни препарати за всички бази с цел  недопускане разпространението на инфекцията.
4. Създаване на организация за осигуряване на достатъчно персонал за обслужване на инфекциозно болните.
Връчено е предписание на изпълнителния директор.

Вирусният хепатит се предава по контактно-битов път. От РИОКОЗ - Стара Загора съветват да се спазва добра лична хигиена, често измиване на ръцете и да се пие вода от проверени източници. От инспекцията уверяват, че няма отклонения в показателите на питейната вода в региона.

Още новини