Начало Новини Актуално В Стара Загора започна изграждането на най-големия на Балканите фитнес-комплекс на открито

В Стара Загора започна изграждането на най-големия на Балканите фитнес-комплекс на открито

Актуално

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и изпълнителният директор на Мини Марица-изток ЕАД инж. Евгени Стойков направиха първа копка на площадка за фитнес на открито на върха на парк Аязмото. Тя ще бъде с обща площ 681 кв.м, което я прави най-голямата построена досега в страната и на Балканите. На 235 кв.м ще са разположени фитнес-уредите, 195 кв.м са проектирани за алеи и 251 кв.м са за зелени площи.

За сравнение - най-голямата досега фитнес-площадка на открито е 130 кв.м и се намира пред сградата на Министерството на физическото възпитание и спорта.
Площадката, която отговаря на всички европейски изисквания за уреди и настилка, ще има 18 комбинирани фитнес-уреди, които ще се използват от лица над 12 години; детски уред за деца от 6-12 години и уред с лостове - уточни Красимира Кръстанова, управител на фирмата-изпълнител Спорт-парк-фитнес България, специализирана в изграждане на фитнес-площадки на открито. - Цялото пространство ще бъде облагородено с алеи, пейки, осветление. Ще се увеличи озеленяването и оцветяването наоколо. Ще се поставят нови осветителни тела и прожектори, за да се използват уредите по всяко време на денонощието.
По думите й уредите са напълно подходящи за хора до преклонна възраст, за рехабилитация и релаксация, за раздвижване след травми и за общо физическо укрепване. На всеки уред ще има подробно описание за какво е предназначен, за какви мускулни групи, как се използва и за каква възрастова група.
Площадката ще се реализира по проект на обща стойност 83 000 лева за срок от 40 дни.

Искахме, съвместно с Община Стара Загора, да направим всичко възможно за подпомагане на спорта в областния град - каза преди първата копка инж. Евгени Стойков, изпълнителен директор на Мини Марица-изток ЕАД. - Нашето дружество е най-голямото предприятие в региона и голяма част от работниците и служителите са от Стара Загора. Това е основната причина, поради която създаваме най-голямата спортна площадка. Това е и част от нашата програма за честване на 60-годишнината от създаването на Мини Марица-изток.
Благодарност към изпълнителния директор на Мини Марица-изток инж. Евгени Стойков, който подкрепи начинанието на Община Стара Загора и застана зад реализацията на идеята, изказа кметът Живко Тодоров. Той благодари и на Министерството на спорта и на Федерацията по културизъм, които също застават зад усилията на кметската управа за превръщането на Стара Загора в най-спортния град.
Градоначалникът съобщи още, че е направен проект на изоставения от години спортен терен зад Пощата да бъде изградена първата в Стара Загора футболна площадка с трибуни, на която ще се провеждат различни турнири. Проектът ще бъде финансиран с парите, които Общината е получила от сключения анекс с Булгартабак на стойност 200 000 лв.
Около футболната площадка ще се построят детски площадки и стрийт-фитнес на открито. Пространството, което сега се използва за колелета и ролери, не отговаря на изискванията и крие опасност за децата. Там ще се направят баскетболни игрища, които ще се ползват от хората.
Достъпът до всички тези спортни съоръжения ще бъде абсолютно свободен и безплатен.
На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници и дейци на спорта, представители от дружеството-инвеститор, Цветан Георгиев, отговорник за фитнеса на открито от Министерството на спорта, и др.
Инж. Стойков покани присъстващите след 40 дни на официалното откриване на фитнес-стрийта.
Новият фитнес-комплекс е композиционно приобщен към общата визия на емблематичния за Стара Загора парк Аязмото.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини