Начало Новини Актуално В Стара Загора възстановиха бързата и експресна услуга за издаване на паспорти

В Стара Загора възстановиха бързата и експресна услуга за издаване на паспорти

Актуално
Стара Загора

От 11 октомври гражданите от Старозагорска област отново могат да ползват бърза и експресна услуга при издаване на паспорти. Временните ограничения за ускореното издаване на паспорти бяха въведени през месец август, поради недостига на бланки за документите от този вид.

Към момента ритмичността на доставката на бланки е възстановена и гражданите от областта могат  да се възползват от възможностите на бързата услуга, която им гарантира възможност да получат паспорт три дни след подаване на заявлението, и на експресната услуга – при която документа се издава за 24 часа (при заплащане на съответните такси), съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. От 11 октомври гражданите от областта ще могат да подават заявления за издаване на лични документи по бързата процедура и в Районните управления “Полиция” – Чирпан, Казанлък, Раднево и Гълъбово. Единствено хората, желаещи да ползват експресна услуга ще продължат бъдат обслужвани само в група “Български документи за самоличност” при ОДМВР.  
За улеснение на гражданите при издаване на български лични документи, бе въведено удължено работно време на група “Български документи за самоличност” при ОДМВР – Стара Загора и звеното в РУ “Полиция” – Казанлък. Считано от 14 септември 2010 г. работните места за прием на заявления за издаване на лични карти и паспорти и връчване на готови документи в ОДМВР Стара Загора (на ул. “Раковска” № 68  -от западната страна на сградата на Областната дирекция) работят от 6.00 до 20.00 ч от понеделник до петък. Удължено работно време бе въведено и в звеното в РУ “Полиция” – Казанлък, което обслужва граждани всеки работен ден от 6.00 до 19.00 ч. С удължено работно време от 7.00 до 18.30 ч.  работят и гишетата а прием на заявления за издаване на свидетелство за управление на МПС и връчване на готови документи в сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Стара Загора. Създадена е организация банковите клонове в съответните звена да работят със същото удължено работно време. Въведен сменен режим на работа и в персонализационния център на Областната дирекция, чрез който да се гарантира ритмичното издаване на заявените документи.
За обезпечаване новата организация на работа и подобряване административното обслужване на гражданите, със заповед на министъра на вътрешните работи към група “Български документи за самоличност” са отпуснати шест допълнителни щата. От днес новите систем-оператори се обучават в технологията по прием на заявления и издаване на българските лични документи и до няколко дни, ще се включат пълноценно в процеса на обслужване на гражданите.
Кампанията по издаване на новите български лични документи стартира на 29 март т.г. и  до 8.10.2010 г. в звената в ОДМВР и областта са издадени 42 331 лични карти, 18 571 паспорта и 19 151 свидетелства за управление на МПС.  Само от 01.10 до 07.10.2010 г. в областта са приети 3725 заявления за издаване на лични документи ( 2172 – за лични карти, 536 – за паспорти и 1017 – за свидетелство за управление на МПС) и са издадени 3779 документа.
На интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи е създаден линк: http://nld.mvr.bg/nld/nweb.nsf/fVerification , чрез който гражданите могат да проверяват дали заявените от тях лични документи са изготвени.  

Още новини