Начало Новини Актуално В Стара Загора ваксинират срещу свински грип

В Стара Загора ваксинират срещу свински грип

Актуално

От 26 февруари Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве - Стара Загора (РИОКОЗ), разполага с предоставени от Министерство на здравеопазването 2000 дози от пандемичната ваксина срещу Грип А (H1N1) на австрийската фирма Бакстер с търговско име Celvapan (Целвапан), съобщиха от инспекцията.

Кои групи лица е препоръчително да се имунизират?

С висок медицински риск:

  • лица над 6 месечна възраст с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит
  • бременни жени.

Приоритетни професионални групи:

  • медицински персонал и по-специално от предния фронт на здравеопазването (в заведения за първична и специализирана извънболнична помощ, в приемни кабинети на лечебни заведения за болнична помощ, в спешна медицинска помощ)
  • част от служители в институции с важно обществено значение, (държавно управление, транспорт, енергетика, структури на МВР, МО и други)

Ваксината ще се прилага на доброволен принцип не само на рисковите групи, но и  на всички желаещи!

Как се прилага ваксината?
Дозировка при възрастни, пациенти в старческа възраст, деца и юноши от 6 месеца до 17 години –   две дози от 0,5 мл. инжекционно през интервал от най-малко три седмици.
Целвапан може да се прилага при бременност и кърмене.
След отваряне ваксината е годна за употреба 3 часа при стайна температура.

Къде може да бъдете ваксинирани?
Ваксината е предоставена на 50 общопрактикуващи лекари от гр. Стара Загора и на общопрактикуващите лекари от  всички  общини в областта. Ще се прилага по преценка на личния лекар, като подлежащите лица предварително ще бъдат информирани за деня и часа на имунизацията.

Още новини