Начало Новини Актуално В Стара Загора стартира кампанията Алкохолът е лош шофьор

В Стара Загора стартира кампанията Алкохолът е лош шофьор

Актуално
Дрегер

За пръв път този уикенд в Стара Загора ще се проведе социално-отговорната кампания Алкохолът е лош шофьор. Инициативата, организирана от Каменица АД, акцентира върху повишаване на информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол, насърчава отговорната консумация на алкохол и разумното поведение на пътя.

В подкрепа на тези цели Алкохолът е лош шофьор използва въздействащи и ефективни начини за комуникация с аудиторията, чрез които работи и за промяна в нагласите и самосъзнанието на водачите и за повишаване на културата им на шофиране. И в резултат на това, да съдейства за намаляване на броя на жертвите на пътя.

В рамките на кампанията в Стара Загора ще се проведат тестове със специални „алкохолни” очила. Те симулират наличието на 1.1 промила алкохол в кръвта и показват как се променят реакциите и възприятията на водачите в това състояние, а именно – размазано виждане, забавени реакции, невъзможност за реална преценка на ситуацията. Така всеки има възможност в безопасни за себе си условия да разбере как алкохолът би повлиял върху собственото му поведение на пътя.

В Стара Загора тестовете с „алкохолните” очила ще се проведат в петък, 23 септември, и събота, 24 септември, в периода от 20.00 ч. до 24.00 ч., в централните части на града. Да тества специалните очила има възможност всеки жител на града, навършил 18 години. В допълнение, промо екипите на кампанията ще призовават участниците, излезли с автомобил, да изберат представител от компанията си, който да не консумира алкохол до края на вечерта, така че да може да прибере безопасно приятелите си.

Освен в Стара Загора, кампанията Алкохолът е лош шофьор се провежда и в Бургас, София и Хасково. При изключителен интерес тя вече се състоя във Варна. 

В подкрепа на целите на кампанията – да повишава информираността на обществото за рисковете от шофиране в нетрезво състояние, и за да достигнат посланията й до възможно най-голям брой хора, в момента на страницата й във Facebook – Каменица 0% - Алкохолът е лош шофьор, се провежда и специална игра. Тематиката й акцентира върху безопасното поведение на пътя. Тя продължава до 15-ти октомври. Дотогава всеки, отговорил правилно на въпрос по темата, ще има възможност да спечели награда.

Тестовете с „алкохолните” очила съответстват на основната цел на кампанията Алкохолът е лош шофьор  – превенцията. Инициативата стартира през 2008 г., провокирана от големия брой ПТП, в следствие употребата на алкохол. По данни на КАТ броят на пътно-транспортните произшествия в следствие употребата на алкохол от началото на годината до 31 август т.г. е 168. Това е приблизително с един пункт повече в  сравнение с данните за 2010 г. - тогава техният брой е бил 158. Заедно с броя на ПТП, през 2011 г. нараства и броят на жертвите. Тази година, в ПТП, причинени от водачи, консумирали алкохол, са загинали 18 души, а 236 са ранени. През 2011 г. процентът на загинали в следствие на ПТП, предизвикани след употреба на алкохол, е 4,7% от общия процент жертви на пътя, докато през 2010 г. процентното им изражение е било 3,7%.

Четвъртото издание на Алкохолът е лош шофьор се провежда под патронажа на Посланика на Кралство Белгия в България Н.Пр. Марк Михилсен, и с изключителната подкрепа на Главна дирекция Охранителна полиция – МВР. Кампанията се реализира и със съдействието на КАТ, СБА, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата (ДОКППБДВП). Корпоративни партньори на Алкохолът е лош шофьор са Майкрософт България и Порше БГ с марката Volkswagen. Кампанията се реализира и с медийната подкрепа на радиостанции N-Joy и Z-Rock, водещият интернет портал в България Дир.Бг  и Fame Cards.

За кампанията Алкохолът е лош шофьор
Кампанията Алкохолът е лош шофьор е част от дългосрочната корпоративна политика на Каменица АД. Тя акцентира върху един от най-актуалните и чувствителни проблеми, свързани с пътната безопасност – отговорната консумация на алкохол сред водачите и отговорното им поведение на пътя. Кампанията стартира, провокирана от големия брой ПТП в следствие консумацията на алкохол. Тя е и логично продължение на подписаната от Каменица АД  през 2007 г. Европейска харта за пътна безопасност. Дружеството е и първата и единствената до момента българска пивоварна компания, приела принципите на документа в своята вътрешнокорпоративна политика. През 2008 г. първото издание на „Алкохолът е лош шофьор е оценено като най-добрата кампания за пътна безопасност в страната от тогава действащия Комисар по транспорта на ЕС Марио Таяни.
Каменица АД и до момента остава единственият производител на българска марка безалкохолна бира. От ноември тази година върху кена на Каменица безалкохолна ще бъдат изписани посланията на кампанията и призива за отговорно шофиране на пътя. По този начин Каменица АД ще стане една от първите компании, която ефективно ще обвърже свой продукт с корпоративната си социална отговорност.

Още новини