Начало Новини Актуално В Стара Загора стартира кампания за безопасен интернет

В Стара Загора стартира кампания за безопасен интернет

Актуално
НетАларма

НетАларма, кампанията на Майкрософт за безопасен интернет, стартира в Стара Загора. В рамките на кампанията тийнейджъри и младежи от града ще бъдат въвлечени в интерактивна игра, в която трябва да търсят съвета на НетАларма за безопасно сърфиране в мрежата. Играта в Стара Загора стартира в петък и ще продължи докато един от младежите намери скритото послание.

Скритото в градската „джунгла” на Стара Загора послание ще донесе награда на откривателя си – безжична мишка, клавиатура, уеб камера или слушалки за  компютър, както и ще го класира за участие в томбола за голямата награда – игрова конзола Xbox с Kinect, съобщиха от All Channels.   

Играта, наречена Търси в градската джунгла, се провежда едновременно в Интернет и в офлайн среда. Идеята е да се подчертае факта, че границите между виртуалното пространство и реалния свят стават все по-размити, уточниха организаторите. На специално създадената Facebook страница НетАларма публикува загадка, чиито отговор посочва местонахождението на скритото от кампанията послание за безопасност в Интернет. Младежите могат да се втурнат в издирване на скрития съвет за онлайн безопасност веднага щом НетАларма зададе загадката за откриването му на стената във Facebook. Печели участникът, който пръв открие и публикува съвета, отново на Facebook страницата.

Ето какво сподели един от първите „откриватели“ на съвети за безопасен Интернет от София, Александър Попов: „ърсенето на скритото послание бе истинско приключение за мен. Радвам се, че имам шанса да споделя с много мои връстници съветите за безопасен интернет, а самото издирване е адреналин, който препоръчвам на всички.

НетАларма е дългогодишна кампания на Майкрософт, която цели да повиши информираността и вниманието на Интернет потребителите, и в частност, на децата и тийнейжърите, относно безопасността им във виртуалното пространство.

Най-големите потребители на интернет са младите хора. Те са добре информирани за случващото се в мрежата, те са умни и любопитни, но често не си дават сметка за сериозността на действията си в интернет, каза изпълнителният директор на Майкрософт за България, Георги Ранделов. Това, към което се стремим е чрез забавление и въвличайки младите хора в игра, да ги провокираме да се замислят върху информацията, която споделят онлайн.

Припомняме ви, че според проучване на Майкрософт, проведено в 11 европейски държави , през 2011 г. 37% от децата са отговаряли на съобщения от непознати в интернет от любопитство, докато през 2010 г. този процент е по-висок - 46%. Тази статистика е достатъчно доказателство за нас, че всички усилия в посока повишаване информираността на нашите деца, си струват, добави г-н Ранделов.

Още новини