Начало Новини Актуално В Стара Загора стартира кампания 16 дни против насилието

В Стара Загора стартира кампания 16 дни против насилието

Актуално

"По време на криза се забелязва увеличаване на случаите на блудство с 13-14-годишни момичета от небиологичните им родители - сподели на брифинг вчера Татяна Чекова, ръководител на Кризисния център "Самарянска къща" в Стара Загора. - Шестте деца са от български интелигентни семейства, с добро финансово състояние. Претърпелите насилие са двукратно травмирани - веднъж от агресията на най-близките си хора и втори път от извеждането им от дома в институция."

За 2009 г. в "Самарянска къща" са настанени 94 души, 56 от които са деца на възраст от една до 18 години. Приемната са посетили над 300 жени и деца. Над 180 са потърсили помощ на телефон 042/641111.
От половин година обаче къщата е във финансова криза. "Независимо че през юни т.г. Общинският съвет на Стара Загора взе решение да делегира държавната дейност на "Самаряни", Министерството на финансите не отпуска никакви средства - каза Диана Димова, изпълнителен директор на сдружение "Самаряни". - От началото на юли къщата съществува благодарение на помощите и даренията на БЧК, фонда за социално подпомагане и фирми. Водят се разговори с Холандското, Японското и Бразилското посолство за оказване на финансова помощ."
Според държавните стандарти, издръжката на едно лице в кризисния център за година е 7800 лева, осигурени от държавата, т.е. става дума всичко за 78 000 лева, пише вестник Старозагорски новини.
Диана Димова сподели, че е търсено съдействието на старозагорските депутати, но засега - безрезултатно. Водени са разговори на различни нива, включително и в Областната управа, но всичко зависи от финансовото министерство.
Разтревожените самаряни заявиха, че ако след две седмици няма положително разрешение на казуса за най-уязвимата категория хора, ще предприемат действия пред европейските институции, тъй като се нарушават правата на децата.
Международната кампания "16 дни против насилието" стартира на 25 ноември в Стара Загора. Целта е възможно най-голям брой жени и деца, преживели насилие, да разберат кой може да ги подкрепи и как да разрешат проблема си, каза на брифинг Диана Димова. Предстои раздаване на рекламни материали в централната градска част, в училищата и близките до града села, инициативи, свързани със Световния ден на борбата със СПИН на 1 декември, и др.
Закриването на 16-дневката ще стане на 10 декември с изложба на творби от личното творчество на жени, преживели насилие, постоянни участнички в клуб "Феникс", със съдействието на младежкото сдружение "Различният поглед".

Още новини