Начало Новини Актуално В Стара Загора стартира информационна кампания за саниране на панелните жилища

В Стара Загора стартира информационна кампания за саниране на панелните жилища

Актуално
Саниране

Взехме решение да помогнем на гражданите да участват и да спечелят проекти, защото към момента те нямат нужната организация и капацитет сами да направят това. Ще бъде осигурена консултантска помощ от експерти на общината, които ще работят в извънработно време, за да се подпомогне сформирането на необходимите сдружения на собствениците и съответното кандидатстване, съобщи кметът Живко Тодоров.

Допустимите дейности, от които могат да се възползват гражданите, са за подмяна на дограма – врати, прозорци и др., за изолация на стени, покриви и подове, за основен ремонт или подмяна на отоплителни системи, за ремонт и подмяната на вътрешна отоплителна или охладителна инсталация и др., обяви директорът на дирекция Устойчиво развитие и евроинтеграция Георги Симеонов.

50 млн. лв. е размерът на безвъзмездната финансова помощ по схемата, от която могат да се възползват 36 града в страната. МРРБ ще осигури и нисколихвено банково кредитиране за частта, която гражданите трябва да съфинансират за административни такси, технически проект и др.

По тази схема могат да кандидатстват сдружения на собствениците на жилища, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Към момента в община Стара Загора не е регистрирано нито едно такова сдружение. Предстои среща и изнесена информационна кампания във всички Административни бюра в града с домоуправители на жилищни сгради, регистрирани по ЗУЕС, обяви Елка Бонева, началник отдел Административни бюра.

Оперативната програма покрива 100% от разходите за енергийно и техническо обследване и управление на проекта, както и 50% от разходите за административни такси, технически проект и др. Кандидатстващите трябва да внесат депозит от 500 лв. за всеки апартамент за гаранция за енергийното обследване при неоснователно отказване от участие.

Приблизителната стойност на безвъзмездната финансова помощ за двустаен апартамент, с включени общи части, е 4000-5000 лв., а за големите апартаменти около 10 000 лв. Онези собственици на апартаменти, които вече са направили външна изолация няма да бъдат ощетени. Те ще могат да се възползват от пребоядисване, а при необходимост и от увеличаване дебелината на изолацията. 

Още новини