Начало Новини Актуално В Стара Загора се учредява Асоциация по ВиК

В Стара Загора се учредява Асоциация по ВиК

Актуално

На 31 май от 10.00 ч. в залата на на Областна администрация – Стара Загора, ще се проведе първа работна среща за учредяване на Асоциация по ВиК. Срещата се организира от областния управител Йордан Николов във връзка с последните промени в Закона за водите от юни 2009 г. Те предвиждат за нуждите на управлението, планирането и изграждането на ВиК системи, както и за предоставянето на ВиК услуги, страната да бъде разделена на обособени територии.

С тази цел ще бъде учредена Асоциацията по ВиК като юридическо лице, със седалище и адрес в областната администрация. В асоциацията ще участват един представител на държавата и по един представител на общините, включени в обособената територия.
Всички ВиК съоръжения на територията на област Стара Загора, които до този момент са се управлявали от общините, ВиК дружества, държавата или частни фирми, ще бъдат прехвърлени за управление от асоциацията, съобщиха от пресцентъра на областна администрация Стара Загора. Законът за водите предвижда дяловото участие на държавата в тази асоциация да бъде 35%, а останалите 65% да се разпределят между общините в областта.
Освен кметовете на 11-те общини в Старозагорска област, в срещата ще участва и кметът на община Тополовград Евтимия Крачолова.

 

Още новини