Начало Новини Актуално В Стара Загора се провежда Маратон на четенето

В Стара Загора се провежда Маратон на четенето

Актуално

Точно в 7,30 часа сутринта в заемната зала на Библиотека Родина – Стара Загора кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев откри символично Петият Маратон на четящите хора като прочете стихотворението Тихият пролетен дъжд на обичания поет Николай Лилиев. Тази година Стара Загора – родният град на поета-символист, ще отбележи 125-години от рождението му.

Да изживеете много романи, да обичате книгите, да държите авторските права на живота си – пожела на всички присъстващи на откриването на маратона главният библиотекар на Библиотека Родина Мима Атанасова, предаде пресцентърът на общината. Четенето продължи на родните езици на Шекспир и Сервантес. Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. Самата дата – 23 април е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир (1564-1616) и Мигел де Сервантес.
Поетесата Виолета Бончева прочете свои преводи на стиховете на испански от чилийския поет Виктор Аренас – публикувани в най-новата му стихосбирка Балканикас. Ученици на Виолета Бончева от СОУ Максим Горки пък прочетоха нейни стихове на български и на испански. Текстът на английски бе от Шекспир – драмата Юлий Цезар, а го прочете Константин Стоянов от Информационен център Европа директно-Стара Загора.
След откриването на маратона, проф. Танчев бе гост на тържеството на СЦГ №10 Светлина, където симпатичната баба Яга (актрисата Елена Азалова) търсеше с децата изгубени книжки с приказки. Всички възпитаници на градината, облечени с костюми на герои от приказки играха, пяха, танцуваха, освободиха от плен директора на градината Йоана Димитрова и пленените заедно с нея книжки.
Посланията на кмета на Община Стара Загора и при откриването на маратона, и на тържеството в детската градина, бяха отправени към младите хора на Стара Загора – да обичат книгата, да не я забравят заради компютъра, да четат през целия си живот и да бъдат любопитни и любознателни хора.
В 24-часовия Маратон на четенето тази година участват над 62 институции и организации, ще се чете на 92 места в града и в 11 села от община Стара Загора.
Събитието се посвещава на 150 години от създаването на библиотека Родина.
Осъществява се с подкрепата на Асоциация българска книга – ИК Кръгозор, ИК Хермес, издателство Слънце, книжарници Хеликон, Пингвините и клуб Бялата ръкавица при арт център Алтера, София.

Още новини