Начало Новини Актуално В Стара Загора се проведе най-мощният протест на медиците

В Стара Загора се проведе най-мощният протест на медиците

Актуално

Трябва сега да ни чуят, защото приемат бюджета за 2011-а около 19-20 ноември. Затова ние реагираме сега и бием камбаната. Обръщаме се за съдействие към всички пациенти в България, за да стане ясно сега, че догодина парите са като за тази година. Пак няма да има направления, пак ще бъде същото, пак ще има проблеми с посещаването на лаборатории.

За болничната помощ предвиденият бюджет е 938 милиона лв., което по месеци прави по 89 милиона, а са нужни 90-95 млн. лв., в някои месеци и над 100 милиона.
Това заяви вчера секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков и поздрави организаторите от синдикалните организации при МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" за най-многолюдния митинг досега в страната от щафетните протести на медиците.
Десетина минути преди 12 часа в двора пред южния вход на областната болница се събраха над 300 здравни работници с протестни лентички от двете най-големи болници в Стара Загора, линейки и екипи от ЦНСП, джипита, представители на фирмите-доставчици на консумативи. Мнозина от протестиращите държаха транспаранти с лозунги ""Не ни изпращайте в чужбина", "Делегиран бюджет = смърт", "Здравеопазването не е политика." Вееха се знамената на КНСБ и "Подкрепа", песните от първите демократични митинги след 10 ноември често бяха заглушавани от сирените на линейки.
Да подкрепят протестиращите, бяха и д-р Теодора Вълчева - председател на медицинския синдикат на КТ "Подкрепа", д-р Пламен Радославов - зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ, Михаил Михайлов - лидер на областната структура на КТ "Подкрепа", Стоян Чардаклиев - представител на фирмите-доставчици.
Софийските гости обявиха, че БЛС и синдикатите са решили да оградят с жива верига сградата на парламента на 19 ноември, когато е националният протестен митинг.
"Здравето не е политика, дайте ни възможност да лекуваме, защото иначе пенсионната реформа няма да е необходима", каза д-р Атанас Бадов, председател на синдикалната организация на КНСБ в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович".
"С тежка финансова манипулация се злоупотребява с най-големия натрупан здравен фонд от 3 млрд. лева, а 1 млрд. и половина от него отиват във фискалния резерв на Касата и се харчат неизвестно за какво", каза д-р Теодора Вълчева от "Подкрепа". Колегата й от КНСБ д-р Пламен Радославов поздрави старозагорци, че са с най-многолюдния митинг в България досега, и припомни, че през 2001 година "оттук тръгна митингът, когато ни се губеше една заплата, и проблемът се реши". Д-р Радославов беше категоричен: "Ние не искаме да ставаме бакали и да броим пациентите. Искаме да си вършим работата и да ни се плаща навреме, за да лекуваме. Защото магистрали и пътища може да има, но ако няма здрави хора, няма кой да върви по тях."
"Тук сме да подкрепим един протест на хората от ОРБ, защото за мен е престъпление средства по Здравна каса да се отклоняват и да отиват за други дейности, след като заболеваемостта на хората е все по-голяма. Още повече тук става въпрос не за някакво предприятие, произвеждащо клечки за зъби или щипки. Тук става въпрос за здравеопазване. За лекарите, които са при появата на човешкия живот и в неговия край", сподели Михаил Михайлов, областен лидер на КТ "Подкрепа".
От центровете за спешна помощ алармираха, че уж било предвидено 10-процентно увеличение на бюджета за 2010-а, а към момента им се изплаща с 20 на сто по-малко. Стоян Чардаклиев подкрепи протеста от името на 33-те фирми в Асоциацията на доставчиците на медицинска апаратура и консумативи, към които болниците имат над 100 млн. дългове.
В края на митинга всички аплодираха новината, че здравният министър поканил протестиращите лекари на среща на 11 ноември.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини