Начало Новини Актуално В Стара Загора се открива 44-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

В Стара Загора се открива 44-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

Актуално

Фестивал на оперното и балотното изкуство

За пореден път един от музикалните градове на България ще предостави сцена за непосредствено общуване с таланта на изпълнители и състави и с техните стойностни творчески достижения. Утвърденият през годините културен форум е сроден емблематично с български оперни легенди и с дарени незабравими мигове от личности, прославили България и българското изкуство далеч извън нейните предели.

Това пише в поздравителен адрес на министъра на културата Вежди Рашидов до организаторите, участниците и гостите на 44-тия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който се открива тази вечер в Стара Загора, с концерт на оперната звезда Веселина Кацарова и Симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на маестро Емил Табаков.

Българската оперна певица със световна кариера Веселина Кацарова ще изпълни музикални творби от Росини, Верди, Сен-Санс и Чилеа след повече от 22 години на сцената на възстановената Старозагорска опера, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Организатори на фестивала са Министерството на културата, Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора.

На концерта от 19.00 часа тази вечер ще бъде представено и българското издание на автобиографичната книга на Кацарова, инициирано и финансирано от Община Стара Загора. Книгата Пея с тяло и душа е написана от известната оперна критичка Мариане Целгер – Фогт и е подробна автобиография на колосалното мецосопрано. В нея певицата споделя неподправено и вдъхновяващо своето ежедневие, изпитанията и разочарованията по пътя към върха. Тя хвърля светлина върху най-различни аспекти от професията на певеца: обучението, певческата техника, пеенето като физически труд, общуването с диригенти, режисьори, колеги, медии и публика. Книгата ще може да бъде закупена по време на и след концерта на Веселина Кацарова в оперния театър в Стара Загора. Ще бъде пусната на продажба и в книжарниците и в Туристическия център в града.

Фестивалът завършва на 4 декември със заключителен концерт на участниците - гост-солистите Кристина Симонеско от Букурещ, Мариус Захария от Тимишоара, Илиана Геневска, Венета Котларова, Кирил Шарбанов и Николай Войнов, както и солистите Ивайло Джуров, Иван Камбитов, хора и оркестъра на Старозагорската опера.

Три опери включва програмата на фестивала – Тоска, на Русенската опера, на 27 ноември, Граф Ори на Варненската опера, на 28 ноември и Травиата на държавна опера - Стара Загора, на 30 ноември. Оперетният жанр ще бъде представен от спектаклите Царицата на чардаша на операта домакин, на 22 ноември и Веселата вдовица на Бургаската опера, на 23 ноември.

Включени са и три балетни постановки Дневникът на дракула на Арабеск, на 26 ноември, и Степинг стоунс и Кармен на Софийската опера, на 2 декември.

Още новини