Начало Новини Актуално В Стара Загора се обмисля спиране на автомобилите, за да се открие източникът на атмосферното замърсяване

В Стара Загора се обмисля спиране на автомобилите, за да се открие източникът на атмосферното замърсяване

Актуално

Изработването на модел за прогнозиране на евентуални замърсявания на атмосферния въздух и действието на институциите, отговорни за качеството му в Стара Загора, е целта, която си поставиха участниците в проведената работна среща, организирана от областния управител Йордан Николов. В нея се включиха представители на община Стара Загора, РИОСВ, Гражданска защита, НИМХ – БАН, Тракийския университет и неправителствени екоорганизации.

Проф. Георги Петков от Тракийския университет ще сформира през следващата седмица работна група, която ще прегледа данните за трафика на автомобилния поток в Стара Загора и от инвентаризацията на източниците на вредни емисии на територията на региона, която в момента се извършва от органите на РИОСВ. Ще се вземат под внимание и нерегламентираните промишлени или битови източници на замърсявания, както и  домакинствата, които използват твърдо гориво за отопление, съобщиха от пресцентъра на Областния управител на Стара Загора.

ст.н.с. д-р Христомир Брънзов

Обработените и обобщени данни ще бъдат предоставени на екипа на ст.н.с. д-р Христомир Брънзов от НИМХ – БАН, който ще има за задача да организира създаването на софтуера, чрез който да се реализира емисионното заснемане на града. Той ще даде възможност, въз основа на метеорологичните прогнози и вероятността от температурни инверсии, да се предвиди в доста голяма степен възможността от обгазяване на Стара Загора. Д-р Брънзов поясни, че възможността от грешки е около 30 процента, но отсега е ясно, че жителите на града трябва да са съгласни да се откажат от автомобилите си, за периода, в който е възможно да настъпят неблагоприятни условия.

Същевременно продължава провеждането на постоянен мониторинг на въздуха в района на провежданите изпитвания на полигон „Змейово”, а резултатите са на разположение на специалистите и обществеността на Стара Загора, както обеща при неотдавнашното си посещение министърът на отбраната Николай Младенов.
Областният управител Йордан Николов съобщи, че ще съдейства за осигуряване на необходимите средства за финансирането на проекта. Следващата среща по изготвянето на оперативния план ще се проведе в РИОСВ – Стара Загора.

екология

Още новини