Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе състезанието Младите водачи реагират

В Стара Загора ще се проведе състезанието Младите водачи реагират

Актуално
Младите водачи реагират

На 13 и 14 май комисията по превенция към Младежки общински съвет – Стара Загора, форумът на младите любители на автомобили STZCARFАNS, Български младежки червен кръст - Стара Загора и АСК – Стара Загора Рали Тийм организират третото издание на състезанието за млади автомобилисти Младите водачи реагират. 
Целта на проявата е да привлече вниманието на младежите, които наскоро са придобили правоспособност, към рисковете на пътя и отговорността им като водачи на МПС.

Състезанието ще се проведе в два етапа – теоретичен и практически. На 13 май от 17.00 ч.  в ОДМВР – Стара Загора на ул. Граф Игнатиев 16 всички желаещи да докажат шофьорските си умения,  ще решават листовка по Закона за движение по пътищата. Участниците, показали най-добри резултати на теория, ще бъдат допуснати до практическия етап. Той  ще се състои на 14 май  от 11.00 ч. южно от стадион “Берое”. В него младите автомобилисти ще премерят сили в майсторско управление на МПС (полигон) и в оказване на долекарска помощ. Извън състезателната програма са предвидени съпътстващи прояви – изложение на автомобили, игри с публиката и демонстрации.

За участие може да кандидатства всеки правоспособен водач на възраст до 26 г. Участниците ще бъдат разделени в два отбора – на младите водачи (на възраст до 20 г. и със стаж зад волана до 1 година) и на опитните шофьори (на възраст до 26 г. и с над 2 г пит като водачи на МПС). Правоспособните водачи, желаещи да се включат в състезанието могат да се запишат до 12.05.2011 г. на адреси: rdvrsz@mvr.starazagora.net; iskra_mldom_stz@abv.bg; sba_raser@abv.bg  или да се явят в ОДМВР на 13.05. в 17.00 ч. По изключение, записвания и решаване на листовки ще се допуснат и в 10.00 ч - непосредствено преди практическия етап на състезанието, но участникът трябва да е заявил предварително желание за участие на някой от посочените адреси или на тел. 665 358 до 16.00 ч. на 13 май.

В първите две издания през 2009 и 2010 г. 41 момчета и 7 момичета на възраст от 18 до 26 г., показаха уменията си в майсторско управление на автомобил, като изпълниха различни елементи  (змейка, коловоз и няколко вида паркиране), в оказване на долекарска помощ и познаване на ЗДП. И в двете предишни издания победители станаха младежи в абитуриентска възраст, които благодарение на добрата си подготовка и прецизното си шофиране победиха по-опитните си колеги. През 2009 г. първи шампион в състезанието стана  18-годишният Никола Андреев –  тогава абитуриент от Математическа гимназия, въпреки че имаше само един месец стаж зад волана., Той не само допусна най-малко грешки в теоретичния тест, но и премина трасето без нито една наказателна точка. Купата на победителя в състезанието през 2010 г. бе завоювана 18-годишният Методи Мавродиев със стартов № 1. Възпитаникът на ПГМТТ Н.Й. Вапцаров е с три месеца стаж зад волана и спечели първото място в комплексното класиране, като премина теоретичния тест и майсторското управление на МПС без нито една наказателна точка.

Традиционната инициатива ще се проведе още със съдействието на Община – Стара Загора, ОД МВР, СБА, БЧК, Младежки дом и Професионална гимназия по механотехника и транспорт с подкрепата на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи, Обществен дарителски фонд, Информационен център Европа – директно и др.

Още новини