Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе Оперна академия Варна

В Стара Загора ще се проведе Оперна академия Варна

Актуално
Опера Стара Загора

Втора оперна академия Варна ще се проведе в Стара Загора от 10 юни, в сътрудничество с Държавна опера - Стара Загора и оперния театър на университета Стетсън, Флорида, САЩ. Ще се проведе международна среща на музикалните дейци.

Тук ще пристигнат десетки американски музиканти, за да вземат участие в оперна академия Варна, организирана от Varna International,в сътрудничество с оперния театър на университет Стетсън, Флорида. Varna International организира Международна музикална академия Варна, която осигурява обучение за диригенти, хористи и оперни певци от международно признати преподаватели.

Обучението завършва с публични представления в България, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Триседмичната интензивна академия (10-27 юни, 2012 г.) ще предложи професионален опит и обучение, които завършват със сценични продукции на великолепните едноактни шедьоври на Пучини Suor Angelica и Gianni Schicchi. Представленията ще бъдат в Държавна опера - Стара Загора. Основана през 1925 г., величествената сграда е вторият оперен театър в България (след Националната опера и балет в София) и е отличена като първата сграда, предназначена специално за опера в страната.

В дух на сътрудничество, ръководството на продукциите ще бъде споделено между български и американски специалисти. Музикалното ръководство ще се осъществява от Маестро Диан Чобанов, който ще обучава певците и ще дирижира оркестъра на операта на Стара Загора. Чобанов, който е диригент на Държавна опера Стара Загора, дебютира с италиански оркестър на Арена ди Верона през май 2010 г. Той е диригент на Софийския филхармоничен оркестър в България през последните шест години, а понастоящем е и постоянен гост диригент на Държавната опера на Загреб, Хърватска. Чобанов е и диригент на оркестъра на двореца Шьонбрун във Виена, Австрия. Той се появява като постоянен гост диригент на Будапещенския концертен оркестър, оркестъра Dohnany в Будапеща, хърватския камерен оркестър в Загреб и македонската филхармония.

Проф. Ръсел Франкс, директор на Оперния театър на университета Стетсън, ще бъде директор на сценичните продукции и цялостната визия на продукциите. Неговият професионален опит и заслуги обхващат стотици изпълнения като директор и солист с песенен репертоар, който включва над 60 роли в оперни произведения и оратории, изпълнявани с десетки организаци, включително операта Riuniti Opera, Гранд опера на Флорида, Florida Festival Arts, Florida Lyric Opera Company, оперен театър на Питсбърг, Bach Festival of Winter Park, Bach Society of Greater Miami, Verbier Music Festival, American Festival Orchestra, Florida International University Music Festival, Miami Chamber Symphony, Soli Virtuosi Sinfonia of Florida, филхармония на Флорида, симфоничен оркестър на Питсбърг, оркестър на Флорида, Атлантически симфоничен оркестър, Менделсонов хор на Питсбърг и симфоничния оркестър на Маями. Гастролирал е рамо до рамо със светила в областта на оперното изкуство сред които Диана Совиеро, Джъстино Диас, Карол Неблет, Жозефин Барстоу, Саймън Естес, Блис Хеберт, Джеймс Лукас, и Бернар Узан.От 1999 г. насам, Международната музикална академия във Варна изгражда мостове между професионалните и непрофесионалните музиканти от цял свят.

 Академията продължава да се разширява своята дейност и възможностите за обучение, а през юни 2012 г. ще представи най-новата си програма: Международна младежка академия - Варна. Над 1000 участници от САЩ, Канада, Южна Америка, Европа, Азия и Австралия участват в този иновативен подход за сътрудничество и музикално изпълнение.

Още новини