Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе мирен протест срещу АСТА

В Стара Загора ще се проведе мирен протест срещу АСТА

Актуално
Протест

На 11.02.2012 г. (събота) от 11:00 часа пред сградата на Община Стара Загора ще се проведе мирен протест под надслов СПРИ ACT, съобщиха организаторите. Икономически портал на регион Стара Загора публикува съобщението без редакторска намеса.

С този протест желаем да изразим нашата ясна и категорична позиция против ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането в България и Европа. Държим да бъде ясно, че никой от участниците в протеста не подкрепя пиратството и ограбването на труда на когото и да било.

Притесненията ни се изразяват в недостатъчната прозрачност на документа и последиците от неговото прилагане. Независимо, че споразумението Anti-Counterfeiting Trade Agreement е подписано под формата на търговско споразумение за борба с фалшифицирането, много от текстовете имат неясно значение и, тълкувани по определен начин, силно ограничават и/или нарушават правата, които имаме като граждани на Република България и Европейския съюз. Опасяваме се, че правителствата, подписали споразумението, са обект на заблуда от страна на неговите автори и вносители. Битува илюзорното твърдение, че всяка страна, ратифицирала АСТА, има свободата да тълкува текстовете му както сметне за добре.

Съгласно член 32 от Виенската конвенция (отнасяща се в частност за международните договори и споразумения) обаче:
Възможно е прибягване към допълнителни средства за тълкуване, в това число към подготвителните материали и към обстоятелствата на сключване на договора, за да се потвърди значението, произтичащо от прилагането на чл. 31, или да се определи значението, когато тълкуването в съответствие с чл. 31:
а) оставя значението двусмислено или неясно или
b) води до резултати, които са явно абсурдни или неразумни.

Към момента никъде в публичното или интернет пространството не са публикувани такива подготвителни материали. Реален обществен дебат също не е имало.

Целта на протеста е да провокира народните представители на Република България и Обединена Европа да отхвърлят категорично ТСБФ /АСТА/ и да разработят еднозначен механизъм, подкрепен от широко обществено обсъждане, който да защитава авторските права и интелектуалния труд.

Още новини