Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе Международен филмов фестивал Златната липа

В Стара Загора ще се проведе Международен филмов фестивал Златната липа

Актуално

Стара Загора международен филмов фестивал Златната липаНа 1 до 5 юни в Стара Загора ще се проведе Международен филмов фестивал Златната липа, който се реализира с подкрепата на кмета Живко Тодоров. Тридесет филма от 14 европейски страни, между които и продукции, номинирани за Оскар, са в афиша на фестивала.

Актрисата Мария Статулова е българската звезда, която първа ще получи голямата награда Златна липа за цялостно творчество.

По червения килим пред сградата на Държавна опера Стара Загора ще дефилират родни и европейски знаменитости в седмото изкуство. Сред тях се очаква да бъдат Любо Чаталов, Мартина Вачкова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев.

Водещи са Симеон Лютаков и Ирмена Чичикова. След церемонията по откриването публиката ще гледа италианския хит Доброто общество с Джанкарло Джанини и Мария Грация Кучинота. На фестивала ще има конкурсна и съпътстваща програма, както и секция, в която ще бъде представено националното ни кино. Прожекциите са в оперния театър и в Библиотеката.

Проф. Вера Найденова е председател на журито, в което са и Ласло Ковач, Дато Джанелидзе, Юрий Дачев, Алена Ивченко.

Между родните игрални филми в афиша са два с участието на Велко Кънев - Още нещо за любовта на Магдалена Ралчева и Миграцията на паламуда на Людмил Тодоров, Чужденецът на Ники Илиев, Стъклената река на Станимир Трифонов.

Леки момичета, Животът на другите, Войната свърши и Пионери са сред избраните заглавия в съпътстващата програма, много от които имат награди на световни фестивали.

България трябва да присъства все по-категорично върху световната карта на стойностните артфоруми. Стара Загора е древен и красив град на поети, художници, писатели, актьори. Не случайно искаме всяка година тук да бъдат показвани някои от най-значимите творби на европейските творци, коментира режисьорът Магдалена Ралчева, директор на Златната липа. По думите й предизвикателството е голямо и суматохата около организацията донякъде прилича на снимачния процес - неизвестност, тръпка от новото и непознатото, неизбежни страхове.

Още новини