Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе инициативата Да почистим около себе си!

В Стара Загора ще се проведе инициативата Да почистим около себе си!

Актуално
Стара Загора

Община Стара Загора, Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и Гражданско обединение - Екоцентър заедно ще отбележат Световния ден на околната среда. Инициативата ще се проведе на 6 юни, от 10:00 часа под мотото: ДА почистим около себе си!. Начало и финал – пред сградата на Общинска администрация.

В почистването на паркове и градини в град Стара Загора ще се включат служители от общинска администрация, Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по околна среда и води, Регионално управление по горите, студенти от специалност Екология от Аграрен факултет при Тракийски университет и деца от Клуб Приятели на книгата при библиотека Родина.

Всяка институция ще сформира отбор и ще участва в надпреварата за най-голям и най-нетрадиционен отпадък, а също и за най-голямо количество събрани отпадъци.

В рамките на 60 минути всеки отбор трябва да почисти района си, определен от организаторите. Местата за почистване са парк Пети октомври, района на шадравана с жабките в началото на Парк Аязмото, парковете Зеления клин и Александър Стамболийски (Алана), Станционната градина край ж. п. Гарата и пространството пред Оперен театър. Инициативата се провежда във връзка с 5 юни - Световен ден на околната среда.

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Историята му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.
Темата на Световния ден на околната среда през 2011 г. е: Горите: Природата на Ваше разположение с цел насърчаване на опазването на горите и устойчивото потребление за зелен растеж и в подкрепа на инициативата на ООН – Международна година на горите. Опазването на горите по света трябва да е в нашето колективно съзнание, така че да се промени начина ни на живот.
Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения. Всеки човек има значение за тази инициатива и Световният ден на околната среда разчита на Вас, за да се случи това! Ние призоваваме към действие - присъединете се към Световния ден на околната среда и обвържете Вашата загриженост за планетата с всекидневни действия за нейното съхранение!

Още новини