Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе Фестивал на маскарадните игри

В Стара Загора ще се проведе Фестивал на маскарадните игри

Актуално

фестивал маскарадни игриЗа 15-и пореден път Община Стара Загора организира Фестивал на маскарадните игри. Той ще се проведе на 10 март с участието на 18 групи от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора и група Красофори от Гърция.

Фестивалът ще започне в 10,30 часа с пъстро шествие от парк Александър Стамболийски (Алана) по бул.Цар Симеон Велики до площада пред Общината. От 11,00 часа е началото на фестивалната програма. Участващите групи – васильовци, бабугери, старци, джамали и други, ще представят ритуални маски и костюми, както и традиционните ритуали, свързани със зимно-пролетните маскарадни игри.

На 6 март във фоайето на Община Стара Загора ще бъде открита изложба от рисунки на кукерски маски на малките художници от Общински детски център.

На централната пешеходна улица в града ще бъде разположен базар на занаятчийски и художествени произведения на членовете на Занаятчийска камара - Улица на занаятите.

Съпътстващата програма на празника включва още игри за Месни заговезни от 10,00 часа в кв. Железник, с участието на маскарадни и фолклорни групи и празник в село Еленино - представяне на зимно-пролетен обичай Джамал и игри с гостуващи маскарадни групи от 13,00 часа.

Още новини