Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведе акция Подари живот! Дари кръв!

В Стара Загора ще се проведе акция Подари живот! Дари кръв!

Актуално

Стара Загора акция Подари живот! Дари кръв!Община Стара Загора, Областният съвет на Българския червен кръст и Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора, с подкрепата на Организация на таласемиците в България и фондация Искам Бебе, организират акция за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Тя е по повод Световния ден на кръводарителя 14 юни, който се отбелязва за десети път.

Акцията ще се проведе на 21 юни от 8,30 до 12,00 часа на ул. Свети Княз Борис I 69, в залата на БЧК.

Световният ден на кръводарителя, отбелязван на ежегодно на 14 юни, служи за повишаване осведомеността на хората за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и за благодарност към доброволните безвъзмездни кръводарители за техния животоспасяващ и хуманен акт.

Мотото на десетата годишнина на Световния ден на кръводарителя е Подари живот! Дари кръв!. През тази година фокусът е върху стойността на дарената кръв не само за спасяване живота на пациента, но и за помощта към хората да живеят по-дълго и по-продуктивно.

Организаторите на акцията в Стара Загора обединяват усилията си за превръщането на безвъзмездното кръводаряване в значима кауза за старозагорци.

***
Датата 14 юни е рожденият ден на Карл Ландщайнер (1868-1943 г.), австрийски биолог и лекар, който се счита за основател на съвременното кръвопреливане. Ландщайнер открива системата АВО на кръвните групи през 1901 г., разработва съвременната система на класификацията им, а през 1937 г. заедно с Александър Вайнер идентифицират Резус фактора, като по този начин дават възможност на лекарите да преливат кръв, без да застрашават живота на пациента.

Днес повече от 92 милиона души годишно в света даряват кръв, 62 страни разчитат само на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Световната здравна организация си поставя за цел през 2020 г. във всички държави доставките на кръв да бъдат 100% от доброволни и безвъзмездни донори.

Още новини