Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се проведат Дни на Европейския Парламент

В Стара Загора ще се проведат Дни на Европейския Парламент

Актуално
Дни на ЕП

Дни на Европейския парламент ще се проведат в Стара Загора на 17 и 18 май в Регионална библиотека Захарий Княжески. Те са организирани от Европа Директно - Стара Загора и Информационното бюро на Европейския парламент в България. Събитието ще се проведе с предварително избрани участници, след конкурс с есе на тема Европа за мен.

Конкурсът беше проведен през месец април сред гимназиите от област Стара Загора. 32-мата финалисти ще могат да научат повече за Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент през първия ден от кампанията. Тогава те ще имат изключителната възможност да разберат тънкостите на процеса на вземане на решения в Европейския съюз и взаимодействията между институциите, чрез лекции и ролеви игри.

През втория ден, на участниците ще се даде възможността да приведат наученото в практика. В рамките на симулационна игра, те ще могат, разделяйки се според квотите на парламентарните групи в Европейския парламент, да дебатират по актуални въпроси.

Широката общественост пък ще може да разгледа във фоайето на Регионална библиотека Захарий Княжески фотоизложба Българските евродепутати: Брюксел, Страсбург, България, проследяваща различни сцени от работата и дейността на българските членове на Европейския парламент. Откриването на изложбата ще бъде направено от г-жа Виолета Станичич, ръководител на Информационното Бюро на Европейския парламент в България по време на пресконференция от 11:30 на 18 май.

Лектори и жури на дебатите ще бъдат: доц. д-р Ингрид Шикова, ръководител катедра Европеистика, Софийски Университет; Есен Алиева, Представителство на ЕК; Петър Нацев, Парламентарен съветник на г-жа Илиана Иванова; Росен Димов, представител на Team Europe Junior; Виолета Станичич, ръководител на Информационното Бюро на Европейския парламент в България.

Още новини