Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се прави възстановка на обявяването на Балканската война

В Стара Загора ще се прави възстановка на обявяването на Балканската война

Актуално
Паметник

563 000 лева ще бъдат отпуснати от бюджета за възстановяване на паметници по повод 100-годишнината от Балканските войни. За ремонт на военните паметници в област Стара Загора сумата е 34 585 лева, информира областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет за честването на юбилея.

Паметниците в област Стара Загора, които ще бъдат реставрирани със средства от държавния бюджет са: Паметника на загиналите във войните Св. Георги Победоносец – Стара Загора, Паметниците на загиналите за Родината в селата Християново, Хрищени, Копринка, Овощник, Елхово, Тулово и в градовете Раднево и Мъглиж, и преместване на паметник-чешма на загиналите във войните 1912 - 1913 г. в с. Долно Сахране, община Павел баня, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

От бюджета на Министерски съвет за Областна администрация Стара Загора са осигурени средства за реализация на Възстановка на обявяването на Балканската война, която ще се състои на 5 октомври в Стара Загора и средства за издаване на юбилейна дипляна – албум Старозагорци във вихъра на войната 1912 – 1913 г. от Регионален исторически музей - Стара Загора.

В приетия национален план има мероприятия, за които няма възможност да се осигури финансиране и затова ще се разчита на неправителствени организации и дарения. Всичко, което ще бъде събрано като средства и разходвано, ще бъде оповестявано на интернет страница, стана ясно след провелото се поредно заседание на Националния инициативен комитет, чийто председател е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Държавна агенция Архиви ще предостави информация, снимки и архивни документи за 48 000 загинали в първата Балканска война, която ще бъде качена на специален сайт.

Още новини