Начало Новини Актуално В Стара Загора ще се обсъжда управлението на отпадъчните води в условията на промяна на климата

В Стара Загора ще се обсъжда управлението на отпадъчните води в условията на промяна на климата

Актуално
Пречиствателна станция

Стара Загора ще бъде домакин на национална кръгла маса Управление на отпадъчните води в условията на промяна на климата. Неин инициатор е фондация Земя завинаги, а домакин Регионалната здравна инспекция - Стара Загора. Партньори са ВиК - Стара Загора ЕООД и Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора.

Всички водещи сценарии за промяна на климата предвиждат повишаване на средногодишните температури и намаляване на средногодишните валежи за територията на България. Те са особено неблагоприятни за топлото полугодие, което и сега е прекалено горещо и сухо, съобщиха от фондация Земя завинаги.

Презентациите на водещи експерти от РЗИ, РИОСВ и ВиК, както и представители на екоминистерството, за пръв път в България ще поставят акцент върху необходимостта от адаптиране на политиката за водопотребление, третиране и опазване на водите към новите климатични условия; ще обърнат внимание към мониторинга на отпадъчните води и оперирането на градските пречиствателни станции за отпадъчни води; ще представят здравни проблеми свързани с промяната на климата и замърсяването на водите.

Още новини