Начало Новини Актуално В Стара Загора ще протестират срещу високите цени на горивата

В Стара Загора ще протестират срещу високите цени на горивата

Актуално

И старозагорци ще се присъединят към националния протест срещу високите цени на горивата в неделя, 13 март. Това показа справката из Интернет-форумите, където тече организацията. Обявен е и сборният пункт - паркингът пред Техномаркет Европа до Парк мола, в 13 часа в неделя.

До редакционното приключване на броя категорично бяха заявили участието си 397 души, а други 211 попадаха в групата "може би ще участвам".
От постовете във Фейсбук става ясно, че "Протестът ще се изразява в многократно зареждане на гориво за минимална сума - 1-2 лева, чистене на стъкла, помпане на гуми, защо да не се поискат и фактури. Целта е всяка кола да се забави максимално на колонката на бензиностанцията, за да се образува опашка. Протестът е с цел да се привлече вниманието. Очаква се на колите да има плакати "НЕ! на високите цени на горивата" и "Искаме гориво на нормална цена".
На официалната страница на протеста - http://protest2011.weebly.com/, е изразена позицията, че цените на горивата са неадекватно високи в сравнение с доходите. "Горивата сами по себе си са на спекулативно високи цени, резултат от картелиране - било то гласно или негласно - споразумение между търговците! Неадекватно високата цена на горивата създава екстремно оскъпяване на продуктите от първа необходимост (храна, лекарства и др.), голяма част от чиято себестойност е транспортът, който е калкулиран в цената им! Въпросното оскъпяване на горивата влияе пряко върху инфлацията, респективно намаля покупателната сила на българина. Това оскъпяване ще засегне до месец и нашите бащи, майки, баби и дядовци, тъй като инфлацията ще изяде пенсиите им!!!  Цената на горивата тласка България към прогресираща бедност, ние и без това сме на прага на мизерията!", четем още на страницата, пише вестник Старозагорски новини.
Отправя се искане към правителството да създаде срочно комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лева за литър.
Според организаторите действията им са израз на единна гражданска позиция и са първа крачка към създаването на гражданско общество. Те предупреждават, че ако проблемът не бъде решен, ще последва втори протест през април и тогава ще бъдат затворени главни пътни артерии.

Още новини