Начало Новини Актуално В Стара Загора ще продават прясно мляко от автомат

В Стара Загора ще продават прясно мляко от автомат

Актуално

Апарат за директна продажба на прясно мляко - от производителя до директния потребител ще бъде открит на 7 юни, 14.00 ч. на централния старозагорски пазар. Т.нар. млякомат е първото такова съоръжение, което ще бъде монтирано в България и е собственост на НИГО – Стара Загора. Този тип апарати са много разпространени в държавите от ЕС, казва директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) – Стара Загора д-р Генади Ганчев.

Съгласно регламента и изискванията, в България може да се продава само пастьоризирано прясно мляко, което е проверено по съответния ред от органите на ДВСК.

Млякоматът е машина подобна на автоматите за кафе и безалкохолни напитки, съобщиха от Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Стара Загора. Разликата е, че постоянно се следи температурата на млякото в цистерната на апарата, съдовете се обеззаразяват против гъбички в началото и в края на наливане. Автоматично се следят всички критични точки, като по електронен път (чрез SMS) се известяват собственикът и ДВСК за евентуален проблем. Това е възможно чрез електронно разработената мини ХАСЕП система, подчертава д-р Генади Ганчев. Ако температурата в събирателния съд се покачи дори с половин градус, появил се е проблем с парата за обеззаразяване, маслеността е по-ниска или млякото е на привършване млякоматът изпраща веднага електронно съобщение. 1 литър прясно мляко купен от този апарат ще е на цена от 1 лв. По всяка вероятност машината ще бъде охранявана чрез СОТ.

Всеки един фермер в бъдеще може да се сдобие с такова съоръжение, категоричен е д-р Генади Ганчев. Целта ни е всички квартални и районни общински пазари в Стара Загора да се сдобият с тях, което е крачка към пресичане на нерагламентираното продаване на прясно мляко по улиците и пазарите на Стара Загора.

мляко мляко

Още новини