Начало Новини Актуално В Стара Загора ще бъде открита ортопедична работилница

В Стара Загора ще бъде открита ортопедична работилница

Актуално

Стара Загора ортопедична работилницаФондацията на Мануела Малеева Суисклиникал, Швейцария открива Ортопедична работилница в Стара Загора на 7 юни, от 11 часа, в кв. Железник, ул. Арх. Христо Димов 39 (до Второ районно управление Полиция). Работилницата е плод на дългогодишния труд на фондация Суисклиникал (Swissclinical) и Обществен дарителски фонд - Стара Загора.

На събитието ще присъства делегация от основните дарители на работилницата – служители на Банката на Кантон Во, Лозана - Швейцария (la Banque Cantonale Vaudoise, Lausanne - Suisse). Гости ще бъдат още фициални лица от Община Стара Загора, партньори от Българо-швейцарската търговска камара и много други дарители и приятели на фондацията, с чиято помощ и подкрепа се осъществи изграждането и оборудването на тази модерна и иновативна за България ортопедична работилница.

Стара Загора

През 2007 г. Мануела Малеева пристига в Стара Загора по препоръка на своя приятел журналист – Юлиян Попов. Д-р Бруно Франие, подпомагани от трима ортопедични техници, започват благотворителната си дейност в България. Отначало работят със социални институции, а по-късно разширяват дейността си, като помагат на деца с ортопедични проблеми от цялата страна. През юни 2008 г. на тенис кортовете на Стара Загора се организира голям благотворителен тенис хепънинг с участието на трите сестри Малееви и майка им Юлия Берберян. Събраните средства поставиха началото за развитието на проекта за ортопедичната детска помощ.

Сред основните съорганизатори на благотворителните събития и участници във всеки етап от инициативата за изграждане на ортопедична работилница е Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Палатата подкрепя проекта на Мануела Малеева и Обществен дарителски фонд - Стара Загора от самото му начало. За изпълнението на идеята значима роля имат и други партньори, сред които са Дом за медико-социални грижи за деца в Стара Загора и Българо-германски център - Стара Загора.

През април 2011 г. голяма група от Ротари клуб Веве-Мнтрьо-Ривиера (Vevey-Montreux-Riviera) посети Стара Загора, за да види на място работата на д-р Франие, който е член на клуба. Впечатлени от видяното, швейцарските гости направиха дарение в размер на 15 000 швейцарски франка в подкрепа на детския ортопедичен проект, като установиха партньорство с колегите си от Ротари клуб - Стара Загора, които от своя страна също подкрепиха проекта финансово.

Как се случва проекта

На всеки два месеца д-р Франие пристига в Стара Загора и извършва прегледи на деца, назначава лечение, а ортопедичните техници изработват коригиращи ортопедични средства. Лечението на всяко дете се проследява, периодично се насрочват контролни прегледи, с израстването се коригират и помощните средства– шини, лонгети, ортези и протези, съобразно проблема и възрастта на детето. Понякога случаят е сложен и е необходима хирургична намеса с последващо поддържащо лечение. Тогава д-р Франие, в партньорство с български екип под ръководството на д-р Петьо Братоев, извършват операция във високотехнологичната старозагорска МБАЛ Иван Рилски.

Резултатите до момента са:

  • Прегледани над 400 деца от цялата страна
  • Изработени 317 помощни ортопедични средства - шини, ортези и протези
  • Извършени 12 операции

Мануела познава проблемите на всяко едно дете, поддържа контакти с родителите или хората, които се грижат за него и следи неговото развитие. Искрено се радва, когато разказва истории как лечението е оказало положително влияние върху живота и здравето на детето, как е повишило качеството му на живот и интеграцията му в общността. А такива примери има много. Особено внимание се обръща на децата, отглеждани и възпитавани в социалните домове, като се следи лечението им да не прекъсва при преместване от едно социално заведение в друго.

За дейността си в България, фондация Суисклиникал получи наградата на Асоциацията на обществените фондации в България за 2009 г. В края на 2012 г., на церемония в Стара Загора, д-р Бруно Франие и Мануела Малеева бяха удостоени с наградата Добрият самарянин.

Бъдещето
Във вече оборудваната ортопедична работилница е предвидено да се обучат български ортопедични техници, които да изработват предписаните шини, лонгети и ортези. Това ще позволи да се разшири дейността и повече деца да получат помощ. Надяваме се, че един ден в България ще се наложи този съвременен начин на лечение на деца с ортопедични проблеми, казаха от Обществен дарителски фонд - Стара Загора.

 

Още новини