Начало Новини Актуално В Стара Загора ще бъдат представени творби на Иван Милев

В Стара Загора ще бъдат представени творби на Иван Милев

Актуално

Ахинора

От 4 до 26 май 2012 г. в западната зала на Градска художествена галерия - Стара Загора ще бъде представена изложбата Иван Милев (1897 - 1927 г.). Тя е посветена на 115-годишнината от рождението на художника, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В нея са включени 58 произведения (рисунки и живопис), притежание на: Художествена галерия - Казанлък, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия Димитър Добрович - Сливен и Градска художествена галерия - Стара Загора.

Успял да обхване както никой друг родното, усетил чудодейната ритмика на старите предания и песни, проникнал в трепета на безименните иконописци и марангози, в звучността на причудливата форма на орнаменти и шевици, Иван Милев с езическа страст търси корена на тяхната благочестивост. С тревожно безпокойство са обсебени неговите мадони, овчари и гъдулари. Сватбата, годежът, танцът и жътвата като стари, прастари, уморени от времето ритуали, с бавно провлачено движение добиват своите очертания чрез вълшебната звучност на цветовете. Всички те водят Иван Милев като в състояние на транс към приказните видения, вселили се в тревогата на реалното. Той сам създава легенди, безмълвни като надеждата.

Вглъбени или носени от вихъра на въображението, демонично застинали с огромни трескави очи или пристъпящи като на свещенодействие, неговите герои носят онзи дух, който е символ на вечните ценности в човешкия живот и природата, наследени от забравените ни прадеди. Всяко движение, всеки жест, ритъм и цвят имат определен смисъл, превръщащ условността в удивителна понятност. А там някъде изчезва границата между легендата и живота. Там майката, годеницата, богатирът, жътварят, детето, бежанците и самият той се срещат с вечността.

Марин Добрев

Крали Марко

Още новини