Начало Новини Актуално В Стара Загора ще бъдат направени безплатни изследвания за хепатит B и C

В Стара Загора ще бъдат направени безплатни изследвания за хепатит B и C

Актуално
Стара Загора

Безплатни изследвания за хепатит B и C за гражданите и гостите на Стара Загора ще се проведе на 26 ноември (петък) в сградата на РИОКОЗ, на ул. Стефан Караджа, съобщиха от Национално сдружение за борба с хепатита Хепасист.

Изследванията ще се извършват без предварително записване от 9:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 16:30 ч. в КАБКИС в сградата на инспекцията.
На показалите положителен резултат за хепатит В или С ще бъде дадена подробна информация за заболяването и начините на лечение. При необходимост ще получат съдействие за започване на терапия. Всички изследвали се ще получат информационни материали за заболяването и начините за превенция на хепатит В или С.
Предвид високата разпространеност, сериозността на заболяването и негативните последици от неговото късно диагностициране, се надяваме повече граждани да се включат в инициативата и да се изследват.
Скрининговата акция, която ще се проведе в Стара Загора този петък, е част от дългогодишна и мащабна скринингова кампания на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”. Кампанията вече обхвана градовете София, Варна, Пловдив, Банско и Благоевград и за пръв път се провежда в Стара Загора.
Целта на кампанията е да се предостави възможност на максимално голям кръг от хора безплатно и анонимно да установят своя хепатитен статус. Скрининговото изследване ще бъде от полза за много граждани и ще им помогне не само да установят дали са носители на вируса на хепатит В и С, но и ще им даде информация как да предотвратят разпространението на вируса.

Допълнителна информация:
Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН, в световен мащаб. Заразяването с хепатит В и С се осъществява основно по кръвен и полов път. Тъй като симптомите на хепатит са трудноразпознаваеми, заболяването често остава недиагностицирано и се превръща в хронично.
Нелекуването на хроничните хепатити може да доведе до тежки усложнения – цироза и рак на черния дроб и смърт. Единствено ранното диагностициране на хепатит В или С и навременното започване на адекватно лечение е добра предпоставка за благоприятен изход от заболяването.

Още новини