Начало Новини Актуално В Стара Загора с близо 1000 автомобила протестираха срещу цените на горивата

В Стара Загора с близо 1000 автомобила протестираха срещу цените на горивата

Актуално

Между 900 и 1000 автомобила със стикери "Не! На високите цени на горивата!", "Протест!" и " Нема такава държава!" се събраха вчера по обяд на паркинга до "Техномаркет Европа" в квартал "Железник", за да се включат в националния протест срещу високите цени на горивата.

Организацията е направена основно чрез социалната мрежа "Фейсбук" за по-малко от седмица, каза пред журналисти един от организаторите на местно ниво Ташо Иванов. Повечето от участниците в протеста са млади хора, дори не се познават помежду си. "Искаме да покажем, че не сме съгласни с тези цени. Не е нормално в Европа хората да получават по 3-4 хиляди евро заплата и да купуват бензин на цени като в България, докато при нас има заплати под 200 евро. Днес протестът е срещу цените на горивата, утре могат да бъдат срещу други цени", добави Ташо Иванов.
Протестиращите очакват правителството да вземе мерки за понижаване на цените, както и да се промени методиката, по която се изчисляват, пише вестник Старозагорски новини.
Колоната потегли от "Железник" с клаксони и развети национални знамена. Към нея се присъединиха и няколко рокери с мотоциклети. Автомобилите задръстиха за кратко кръстовището до "Билла", но до инциденти не се стигна. Разделени на групи от 60-65, автомобилите се насочиха към по-големите бензиностанции в града, за да заредят за жълти стотинки.
На бензиностанцията на ОMW клиенти зареждаха за суми от 50-60 ст. до 2 лева. За сумата от 39 стотинки рокерът Еню Енев надлежно получи фактура. Той плати с една монета от 5 стотинки и останалите - по една и по две стотинки. Семейството на Георги Костов бе събрало 14.75 лева в жълти стотинки, с които плати закупеното дизелово гориво. Момичетата на касата бяха любезни и търпеливи, но журналистите бяха предупредени да не снимат вътре, а да се задоволят със снимките около колонките. Младежи зареждаха или миеха прозорците на колите си. "Половината от заплатата ми отива за бензин, затова съм тук", коментира Антон Димитров. Служителите на бензиностанцията отказаха коментар.
Протестиращите спонтанно промениха първоначалното намерение за събиране пред сградата на Общината, за което са имали и съответното решение. "Много трудно може да се намери къде да паркираме наоколо, затова се събрахме на паркинга пред ПАРК МОЛ", поясни Ташо Иванов. Събирането завърши мирно, без речи и декларации, но според организаторите е изпълнило задачата си - да покаже, че народът не е стадо. За следващата неделя се планира ново събиране - в района на базата на "Лукойл", а подробности ще бъдат публикувани във Фейсбук.

Още новини